Strnad černohlavý

Emberiza melanocephala

Výskyt: Evropa
Velikost: 15,5 - 17,5 cm
Počet vajec: 4-5 ks
Inkubační doba: 14 dnů
Potrava: Semena, výhonky, hmyz
velikost písma:  A A A
09.05.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     891 zobrazení     0 komentářů

Znaky

Ve svatebním šatě je sameček nezaměnitelný, samička je nenápadná.

Prostředí

Strnad černohlavý obývá s oblibou otevřené nížiny a pahorkatiny s hustým travním porostem a vtroušenými křovinami a stromy. Řidčeji se vyskytuje i v suchých obilních polích a ovocných zahradách. Výjimečně zalétl také do České republiky, kde byl strnad černohlavý dosud zjištěn třikrát – mezi roky 1832-1871 byl samec střelen na Českobudějovicku, k květnu 1979 chycen samec u Horní Libchavy (okres Česká Lípa a v červnu 1994 kroužkován opět samec u České Lípy.

Rozmnožování

Strnadi černohlaví přilétají ze zimovišť v severní Indii až koncem dubna nebo začátkem května. Pak poletují samečkové od rána do večera ve svém okrsku z místa na místo a všude přednesou mnohokrát svou jednoduchou strnadí písničku. Hnízdo bývá umístěno poměrně nízko v křoví nebo na zemi pod hustým rostlinstvem, často v trnitém křovisku, kam nemůže vniknout žádný větší nepřítel. Ptáci hnízdí od poloviny května do konce června, na 4 až 5 vajíčkách sedí asi 14 dní. Mladí strnadi hnízdo opouštějí ve druhé polovině července. Na podzim se strnadi černohlaví shromažďují na polích do velikých hejn. Pelichají a přitom mizí černá čepička samečků pod světlými lemy per.

Strnad černohlavýNázvy ve světě

Anglicky: Black-headed Bunting, Dánsky: Hætteværling, Holandsky: Zwartkopgors, Chorvatsky: Crnoglava strnadica, Islandsky: Hettutittlingur, Italsky: Zigolo capinero, Maďarsky: Kucsmás sármány, Německy: Kappenammer, Norsky: Svarthodespurv, Polsky: Trznadel czarnogłowy

Foto: http://www.greekbirdclub.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.