Čáp černý

Ciconia nigra

Výskyt: Eurasie
Velikost: 97 cm
Hmotnost: kg
Počet vajec: 2-5 ks
Inkubační doba: 30 dnů
Délka života: Kolem 15 let
Potrava: Ryby, kobylky, žáby, myši
velikost písma:  A A A
17.04.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1474 zobrazení     1 komentář

Znaky

Kromě spodní strany těla černý, v šatě starých ptáků se zlatozeleným, purpurovým a měděné kovovým leskem, samice je zbarvena o něco matněji a je trochu menší. Mladí ptáci jsou šedočerní, bez lesku. Zobáky a nohy jsou v prvním roce zelenavé, ve druhém šedočervené, a když ve třetím roce ptáci dospívají, jsou při hnízdění nohy i zobák svítivě červené, jinak tmavě hnědočervené. Čáp černý je o něco menší než čáp bílý, je dlouhý asi 97 cm a v rozpětí měří 190 cm. Čápi černí stojí s oblibou na stožárech a vysokých stromech. Vylétají po krátkém rozběhu a často krouží na začátku období hnízdění nad svým loveckým územím. Jsou velice plaší.

Prostředí

Čáp černý hnízdí od střední Evropy až daleko na východ, mimoto žije ostrůvkovitě ve Španělsku. Zde je pozůstatkem svého kdysi daleko na západ zasahujícího areálu rozšíření. Hnízdí dále na některých místech střední a jižní Afriky, kde se snad kdysi zabydleli někteří zimní hosté. Vyhledává rozlehlé staré listnaté i jehličnaté lesy, uprostřed nichž jsou na ryby bohaté potoky, řeky a rybníky a vlhké až zamokřené louky. Na jihu areálu hnízdí i ve skalnatých bezlesých oblastech. Většinou ustoupil do opuštěných oblastí, v Zakavkazsku si ale zvykl na lidi a loví i ve vesnickém rybníce či lučním potoce, zatímco v okolí pracují na polích lidé. Zde hnízdí i na okrajích a dokonce i uprostřed vesnice. Čápi černí jsou tažní ptáci přezimující v tropech. Západní populace táhne do Afriky, východní do Indie a ptáci z Dalekého východu do Číny. Tam, kde žijí vedle čápa bílého, navracejí se ze zimovišť asi o 2 týdny později než on. Odtahují většinou v září. Za tahu přelétávají někteří Středozemní moře a tisíce Bospor. Táhnou za dne v malých skupinách. S oblibou krouží ve vzestupných vzdušných proudech do obrovských výšek a pak pokračují v tahu. Nepřipojují se k táhnoucím čápům bílým, spíše k velkým dravcům, kteří mají stejné tahové cesty.

Rozmnožování

Čápi černí hnízdí jednotlivě a staví hnízdo vysoko či nízko na starých stromech, často každému na očích ve vrcholu suchého stromu. Nastavují také stará hnízda dravců. V revíru mají často další hnízda, která využívají rok od roku. Během doby hnízda vyrůstají do obřích rozměrů. Na jihu se vyskytují hnízda ve skalách. Hnízdní kotlinka je někdy vystlána cáry papíru, jindy bramborovou natí a často mechem. Jeden z partnerů hnízdní materiál přináší, druhý staví. Páření se odbývá na hnízdě. Když je nakladeno první vejce, zůstává vždy jeden starý pták u hnízda. Čápi kladou 2 až 5 bělavých vajec dlouhých asi 64 mm, sedí na nich 30 dní nebo o něco déle. Při sezení se střídají oba rodiče, v noci ale sedí jen samice.

Mláďata mají šedobílé prachové peří a zpočátku citrónově žlutý, pak šedozelený zobák a olověně šedé nohy. Staří hlídají v prvních třech měsících mláďata a krmí je vždy po 3 až 5 hodinách, přičemž vyvrhují potravu z volete do hnízda. Asi za dva měsíce jsou mladí čápi schopní letu a sedají na okolní stromy. Ještě dva další týdny ale dostávají do hnízda potravu a používají je též na přenocování. Později vyletují s rodiči na jejich loviště. Jakmile se osamostatní, odtahují.

Potrava

Čáp černý je rybožravější než čáp bílý. Při lovu se brodí obvykle ve vodě, s oblibou v malých potocích, kde prakticky nemá žádné konkurenty. Loví ryby dlouhé až 25 cm, mimoto mnoho vodního hmyzu, žáby a mloky. Na vlhkých lukách loví zvláště kobylky, kromě toho i žáby, myši a mladé ptáky. Potravu přináší do hnízda až ze vzdálenosti 10 km.

Čáp černýNázvy ve světě

Anglicky: Black Stork, Dánsky: Sort Stork, Estonsky: Must-toonekurg, Finsky: Mustahaikara, Francouzsky: Cigogne noire, Holandsky: Zwarte ooievaar, Chorvatsky: Crna roda, Islandsky: Kolstorkur, Italsky: Cicogna nera, Maďarsky: Fekete gólya, Německy: Schwarzstorch, Norsky: Svartstork, Polsky: Bocian czarny, Portugalsky: Cegonha-preta, Rumunsky: Barză neagră, Slovensky: Bocian čierny, Španělsky: Cigúeña negra, Švédsky: Svart stork

Foto: http://ibc.lynxeds.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.

02.12.2015, 19:05
Ty kide ktere zviře je vzacnejší? ČAP BILY NEBO ČAP ČERNY