Chaluha velká

Catharacta skua

Výskyt: Jižní pól, Atlantik, Island
Délka těla: 50-58 cm
Hmotnost: 1200-1800 g
Počet vajec: 2 ks
Inkubační doba: 30 dnů
Průměr kroužku: mm
Potrava: Ptáci, myši, krysy
velikost písma:  A A A
10.06.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1467 zobrazení     0 komentářů

Znaky

Pták velký asi jako káně, zavalitý, dlouhý asi 58 cm, o rozpětí kolem 135 cm. Tmavohnědý s nápadným světlým políčkem na ručních letkách. Ocas je okrouhlý, přesto u starých ptáků přesahují střední pera nepatrně pera ostatní. Let je vysloveně energický, rychlý a obratný, zvláště za lovu a v případě, kdy pták brání hnízdo. Ve svém lovišti se chaluha velká jako racek stříbřitý neustále pohybuje, ale znovu a znovu koná překvapivé obraty, příkré střemhlavé lety a strmé lety do výše. Při rychlém běhu drží tělo ve vodorovné poloze, často plave a lehce vzlétá z vody, ale nepotápí se. Její hlas slyšíme jen výjimečně: ptáky, které napadá, straší kdákavým křikem. V době toku, a když brání hnízdo, vydává chaluha velká vřeštivé zvuky a střemhlavé lety doprovází dlouhým a táhlým voláním „koo".

Prostředí

Výskyt chaluhy velké je neobvyklý: žije v okolí jižního pólu, ale i v Atlantiku na Islandu, Faerských ostrovech, na Shetlandech a v severním Skotsku. Chaluhy velké z jižní polokoule se během svého tahu dostávají na sever až k rovníku. Také severoatlantské chaluhy jsou tažní ptáci, kteří opouštějí svá hnízdiště koncem září a po polovině dubna se zase vracejí. Táhnou nad volným mořem, drží se ale většinou při pobřeží a dosahují zeměpisné šířky rovníku, takže se mohou setkávat s příslušníky svého druhu z jižní polokoule.

Rozmnožování

Chaluhy hnízdí v řídkých koloniích na vyvýšeninách a plochých výstupcích porostlých chudým rostlinstvem, odkud nemají daleko k moři za potravou. Jejich hnízda leží většinou nedaleko kolonie mořských ptáků.

Tam, kde je chaluha vzácná, hnízdí i jednotlivě. Hnízdo je vyhrabaná jamka mezi lišejníky, trávou a mechem. Hnízdění se odbývá v červnu, na jednom nebo většinou dvou asi mm dlouhých vejcích sedí střídavě oba rodiče 28 až 30 dní, a to od snesení vejce prvního. Ze dvou mladých ptáků bývá druhé a slabší nezřídka sežráno mládětem silnějším.

Staří ptáci krmí mláďata zpočátku polostrávenými sousty. Mladí zůstávají několik dní v hnízdě, pak sedají obvykle v blízkosti a rychle a obratně běhají. Jakmile se objeví vetřelec, vyhledávají úkryt mezi kameny nebo ve vegetaci. Jejich dlouhé husté prachové peří je nahoře hnědé, dole bledě žluté. Polovzrostlá mláďata se začínají živit bobulemi, které rostou v obvodu kolonie. Začátkem srpna dovedou už létat, zůstávají ale až do konce září v blízkosti hnízdiště. Kořist loví chaluhy střemhlavým letem a údery zobáku.

Potrava

Ve vzduchu předčí chaluha velká všechny ostatní mořské ptáky. Štve ptáky a dotírá na ně tak dlouho nohama, křídly a zobákem, dokud ve smrtelném strachu nevyvrhnou potravu, aby mohli snadněji uletět. Strach je opodstatněný, protože chaluhy loví i vzrostlé, hlavně zeslabené nebo nemocné ptáky až do velikosti lysky, bernešky či racka bouřního. Vyvrženou potravu zachytává útočící chaluha ještě ve vzduchu. Když se pronásledovaní ptáci snesou na vodu, chaluha se obvykle vzdá. Na zemi loví myši, krysy a též divoké králíky. Je dost silná na to, aby s takovou zmítající se kořistí odletěla. Mimoto chaluhy plení i nestřežená vejce nebo ptáčata a vyhledávají mrtvé živočichy, vyplavené na pobřeží.

Chaluha velkáNázvy ve světě

Anglicky: Great Skua, Dánsky: Storkjove, Finsky: Isokihu, Francouzsky: Grand Labbe, Holandsky: Grote jager, Chorvatsky: Veliki pomornik, Islandsky: Skúmur, Italsky: Stercorario maggiore, Maďarsky: Nagy halfarkas, Německy: Skua, Norsky: Storjo

Foto: http://antarctica.martydukes.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.