Rybák černozobý

Sterna nilotica

Výskyt: Evropa
Velikost: 38 cm
Hmotnost: 200-210 g
Počet vajec: 2-4 ks
Inkubační doba: 22-23 dnů
Průměr kroužku: 5,8 mm
Potrava: Hmyz, ještěrky, korýši
velikost písma:  A A A
07.03.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     681 zobrazení     0 komentářů

Znaky

Ve všech šatech jej rozeznáme od všech ostatních rybáků podle mnohem kratšího černého zobáku. Nemá péřovou chocholku.

V zimním šatu má rybák černozobý bílé čelo a bílou hlavu, šíji nejasné tmavě pruhovanou a kouřově šedou skvrnu v oblasti oka. Je asi 38 cm dlouhý, jeho rozpětí je kolem 95 cm. Jeho hlas je posměšné „he-he- he".

Prostředí

Rybák černozobý hnízdí ve Starém i Novém světě, ne však v tropické Africe, kde přezimuje. V jeho rozsáhlém areálu rozšíření jsou jednotlivá hnízdiště ostrůvkovitě rozseta. Jeho ideálním biotopem jsou mělké vody s málo zarostlým, až polopouštním okolím. Na přelomu století hnízdil i v údolí řeky Lechu, kde byla jeho kolonie cílem nesčetných ornitologů. Nejčastěji jej dnes najdeme ještě ve střední Asii. Ptáci hnízdící v mírném zeměpisném pásu přelétají za tahu i bezvodou pevninu.

Rozmnožování

Většina kolonií je v lagunovitých oblastech s písečnými lavicemi, písčitými ostrovy, s dunami, suchými trávníky a slanými tůňěmi. Kolonie jsou většinou malé, jen v Asii v nich žije přes 100 hnízdících párů. Jako hosté hnízdí často v koloniích jiných rybáků, vyskytují se i jednotlivá hnízda. Hnízdí v květnu a v červnu, dodatečné snůšky bývají v červenci. Na 2 - 4 vejcích sedí 22 až 23 dnů. Hnízdění uvnitř kolonie se protahuje na několik týdnů.

Potrava

Rybáci černozobí poletují ve výzvědném letu pomalu s dopředu namířeným zobákem nad loukami a močály, jen zřídka nad vodou. Následují pluh a živí se veškerým hmyzem, kromě toho i myšmi, ještěrkami, pavouky i korýši. Podílejí se i na plenění hnízd v koloniích rybáků a jiných ptáků, hnízdících na zemi.

Rybák černozobýNázvy ve světě

Anglicky: Gull-billed Tern, Finsky: Hietatiira, Francouzsky: Sterne hansel, Holandsky: Lachstern, Chorvatsky: Debelokljuna čigra, Islandsky: Sandþerna, Italsky: Sterna zampenere, Maďarsky: Kacagócsér, Německy: Lachseeschwalbe, Norsky: Sandterne

Foto: http://www.vogelwarte.ch

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.