Rákosník velký

Acrocephalus arundinaceus

Výskyt: Evropa, část Afriky a Asie
Délka těla: 19 cm
Hmotnost: 26-39 g
Počet vajec: 4-6 ks
Inkubační doba: 14-15 dnů
Potrava: Hmyz a jeho larvy
velikost písma:  A A A
24.03.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1701 zobrazení     0 komentářů

Znaky

Největší rákosník dlouhý 19 cm. Má silný zobák a světlý proužek nad okem. Jeho hlas je silné a skřípavé „kare kare kít kít krek krek..". Při zpěvu pták často neklidně poskakuje z větve na větev. Jindy však také zpívá rákosník velký klidně na vrcholu stébla a přitom otvírá doširoka zobák, takže je vidět oranžově zbarvené hrdlo. Vyluzuje také volání podobné křiku racka. V květnu zpívá od rána do pozdního soumraku.

Prostředí

Jeho areál rozšíření zasahuje od hranice severských jehličnatých lesů až po okraj stepních oblastí na jihu. Ve střední Evropě jeho stav silně klesá, takže jej musíme zařadit mezi silně ohrožené ptáky. Rákosník velký žije v rozlehlých a vysokých rákosinách. Když hledá potravu, nezřídka rákosiny opouští a navštěvuje přilehlé křoviny a podobné prostředí. Je tažným ptákem a zimu přečkává v tropické Africe, kde se též zdržuje v křovinách všeho druhu. Objevuje se na hnízdišti až počátkem května. Odtahuje v srpnu.

Rozmnožování

Hnízdění začíná koncem května či začátkem června. Ptáci odhánějí jiné ptáky, především slabší rákosníky z jejich hnízdišť, snesou však v blízkosti ptáky svého druhu, takže je téměř možno mluvit o koloniálním hnízdění. Často brání více hnízdících párů hnízda dohromady. Hnízdo staví jen samička, sameček přináší stavební materiál, hlavně z vody vylovená loňská rákosová stébla. Hnízdo je až 25 cm hluboký košíček, zavěšený většinou mezi 3 nebo 4 stébly rákosu. Uvnitř je měkce vystláno trávou, kořínky a jemnými rákosovými vlákny. Hnízdo je obvykle 60 až 120 cm nad vodní hladinou. Vejce, obvykle 4 až 6, jsou v průměru dlouhá 23 mm a velmi bohatě skvrnitá. Hnízdění probíhá koncem května a v červnu, sezení na vejcích trvá 14 až 15 dnů a střídají se při něm oba rodiče. Je-li vyrušen, prchá hnízdící pták zavčas z hnízda. Když se pak ke hnízdu přiblížíme, obletují nás oba rodiče s hlasitým křikem. Mláďata opouštějí hnízdo ve stáří asi 12 dnů, 4 dny nato už dovedou létat.

Potrava

Při hledání potravy poskakují rákosníci velcí neklidně a slídivě ze stébla na stéblo. Mimo okřídlený hmyz loví rákosník velký především vodní hmyzí larvy, někdy i malé žabky a rybky.

Rákosník velkýNázvy ve světě

Anglicky: Great Reed Warbler, Dánsky: Drosselrørsanger, Finsky: Rastaskerttunen, Francouzsky: Rousserolle turdoïde, Holandsky: Grote karekiet, Chorvatsky: Veliki trstenjak, Islandsky: Reyrsöngvari, Italsky: Cannareccione, Maďarsky: Nádirigó, Německy: Drosselrohrsänger, Norsky: Trostesanger, Polsky: Trzciniak, Slovensky: Trsteniarik velký, Španělsky: Carricero tordal

Foto: http://500px.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.