Mada noční

Tanygnathus sumatranus

Výskyt: Filipíny, Sulawes
Velikost: 32 cm
Hmotnost: 230-330 g
Kroužek: 10 mm
Počet vajec: 2-3 ks
Inkubační doba: 25 dnů
Potrava: Směs semen, ovoce a zelenina, zelené krmení
velikost písma:  A A A
19.09.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     6261 zobrazení     0 komentářů

Vzhled

Ve zbarvení tohoto, v dospělosti až 32 cm dlouhého a 230 až 330 g vážícího papouška, převládá zelená barva. Hlava je zelení, oči žluté, zobák u samce červený a u samice světle žlutý. Krk, prsa a břicho mají světlejší odstín zelené. Křídla jsou tmavěji zelená se slabým nádechem do modra a každé pírko je žlutě lemováno. Ocas je rovněž zelený s nádechem do modra. Končetiny šedé.

Poddruhy

Tanygnathus sumatranus burbidgii
Tanygnathus sumatranus duponti
Tanygnathus sumatranus everetti
Tanygnathus sumatranus freeri

Tanygnathus sumatranus heterurus - mada hnědoocasý
Tanygnathus sumatranus sumatranus

Život v přírodě

Nejčastějším výskytiště mady nočního je na Filipínách a Sulawesi. Mada noční žije v nížinách a nížinatých lesích, většinou pod 500 m.n.m. Někdy se vyskytuje též na plantážích. Žije v hejnech kolem 15 jedinců, jejich aktivita je převážně noční. Světová populace je odhadována na 50 000 jedinců.

Chov

Mada noční se v zajetí téměř nechová. Jako minimální délka voliéry se uvádějí 3 metry. Rozměry hnízdní budky mají být 25 x 25 x 56 cm. Samice snese 2 - 3 vejce (rozměr vejce 42 x 30 mm), ze kterých se mláďata líhnou po 25 dnech inkubace. Mladí madové opouštějí budku po 9 týdnech. Chovná sezóna v přírodě probíhá od dubna do listopadu.

Krmivo

Krmná dávka má být složena z drobných semen například směsí pro kanáry, k ní přidáváme oves, světlici barvířskou a menší množství slunečnicových semen, dále je vhodně především v naklíčeném nebo máčeném stavu předkládat fazole, hrách či čočku a také vařenou kukuřici. Chybět nesmí ani zelené listy ptačince prostředního, hlávkový salát, mangold, pampeliška. Jako u většiny papoušků má být nedílnou součásti ovoce a zelenina (mrkev, celer, cuketa, zelené fazolky nebo hrášek v lusku, jablko, pomeranč, hruška a banány. V kontrolovatelném množství předkládáme ořechy, jako například vlašské, lískové, pekanové ořechy a arašídy.

Mada nočníNázvy ve světě

Latinsky: Tanygnathus sumatranus, Anglicky: Blue-backed Parrot, Dánsky: Grøn Grovnæbspapegøje, Finsky: vihernokkakaija, Francouzsky: Perruche de Müller, Holandsky: Müllers Papegaai, Italsky: Pappagallo di Mueller, Japonsky: sasahainko, Japonsky 2: ササハインコ, Norsky: Asurgumppapegøye, Německy: Everettpapagei, Polsky: papuga zielona, Rusky: Мюллеров благородный попугай, Slovensky: ladniak olivový, Čínsky: 蓝背鹦鹉, Španělsky: Loro de Müller, Švédsky: Müllers papegoja

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.