Neoféma modrohlavá

Neophema splendida

20.09.2013  |  Autor: Ondřej Peterka  |  61688 zobrazení  |  0 komentářů
Vytisknout  |  velikost písma:  malé střední velké

Neoféma modrohlavá je krásně pestře zbarvený papoušek, který je u českých chovatelů poměrně rozšířený. Podobné zbarvení má málokterý papoušek. Hlava a konce křídel jsou světle modré, hruď krásně červená, břicho žluté a záda zelená. Končetiny jsou šedorůžové. V přírodě můžeme tohoto ptáka nalézt na jihu Austrálie. Velikost je asi 19cm včetně ocasu. Tyto neofémy se dožívají průměrně dvanácti let.

Potrava

Jako téměř každý papoušek i neoféma modrohlavá konzumuje proso, dále miluje lesknici, loupaný oves a slunečnici, ale tu jen v omezeném množství. Někteří jedinci také mají rádi kardi. V hnízdním období můžeme podávat zrniny určené pro tuto dobu jako je niger, semenec, modrý zob, vaječná míchanice nebo rozmočený rohlík. Ze zeleného krmení jsou to třeba nedozrálé klásky pšenice a kukuřice, jablko, ptačinec žabinec a další trávy tvořící semena.

Rozeznání pohlaví a chov: Po přepeření je rozeznání jednoduché. Samec má červenou hruď a má výraznější barvy na rozdíl od samičky. Pokud ptáci ještě nejsou přepeření a chceme rozeznat pohlaví, tak se podíváme ptákům pod křídlo. Samičky mívají bílý pásek. Samečkové pásek nemají. Pro tento druh je ideální voliéra o rozměrech 2x2x1 metrů (DxVxŠ). Pokud chceme nechat tyto papoušky zahnízdit, je třeba, aby byli minimálně rok staří. Ideální rozměry pro budku jsou 25 x 25 cm a na výšku 35 cm. Vletový otvor 7cm. Samička snáší v průměru 5 vajec. Inkubace trvá 20 dní. Mláďata vylétají z budky asi ve stáří jednoho měsíce. Když mláďata vylétnou z budky, podobají se matce.

Mutace

V dnešní době bylo vyšlechtěno mnoho barevných mutací. Mutace jsou různé, některé jsou třeba jen tmavší, jiné zase světlejší, ale některé jsou od přírodní formy úplně odlišné. Jako jsou třeba mutace modré, běloprsé, straky, modré skořice a mnoho dalších.

Neoféma modrohlaváNázvy ve světě

Latinsky: Neophema splendida, Anglicky: Scarlet-chested Parrot, Německy: Glanzsittich, Dánsky: Rødbrystet Græsparakit, Španělsky: Periquito Espléndido, Finsky: punaruohokaija, Francouzsky: Perruche splendide, Italsky: Parrocchetto splendido, Japonsky: himunekikyouinko, Japonsky 2: ヒムネキキョウインコ, Holandsky: Splendidparkiet, Norsky: Rødbrystparakitt, Polsky: lakówka wspaniala, Rusky: Красногрудый травяной попугайчик, Slovensky: tráviar nádherný, Švédsky: Scharlakansröd parakit, Čínsky: 红胁鹦鹉

Komentáře ke zvířeti


Komentovat mohou pouze registrovaní uživatelé...
CharakteristikaNeoféma modrohlavá
Výskyt: Austrálie
Velikost: průměrně 19 cm
Hmotnost: 40 g
Kroužek: 4,0 mm
Počet vajec: 5 vajec
Inkubační doba: 20 dní
Potrava: proso, lesknice, loupaný oves,...
Cena: 300-400 Kč přírodní zbarvení
TaxonomieNeoféma modrohlavá
Říše: Animalia - živočichové
Kmen: Chordata - strunatci
Třída: Aves - ptáci
Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
Nadřád: Neognathae - letci
Řád: Psittaciformes - papoušci
Čeleď: Psittacidae - papouškovití
Podčeleď: Psittacinae - papoušci
Rod: Neophema - neoféma
Kde žije?Neoféma modrohlavá
Austrálie
Austrálie
Nadmořská výška: 640 m
Povrch: rovinatý, východ hornatý
 
Teplotní pásy:
Tropický: severovýchod
Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
 
Roční období:
Zima: červen až srpen (13 °C)
Léto: prosinec až únor (29 °C)
 
Roční úhrn srážek:
Většina území: 250 mm