Papoušek patagonský

Cyanoliseus patagonus

Výskyt: Jižní Amerika
Velikost: 44-46 cm
Hmotnost: 270-300g
Kroužek: 7,5 mm
Počet vajec: 4-6
Inkubační doba: 24-26 dnů
Potrava: směs semen pro střední a velké papoušky,ovoce a zelenina
Cena: 2000-2500 Kč
velikost písma:  A A A
22.09.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     60986 zobrazení     0 komentářů

Výskyt

Papoušek patagonský dostal jméno podle země Patagonie, přiléhající dnes k Chile a Argentině. V Chile se vyskytují hlavně ve střední části území, dále pak v severní a střední Argentině. Obývají otevřenou krajinu, především v povodí řek. V dřívějších dobách stav patagonců v přirodě velice rychle klesal, důvodem bylo vybírání mláďat z hnízd. Jejich maso považovali lidé za delikatesu. Roku 1967 byla na tyto ptáky vydána zákonem ochrana, která platí dodnes.

Popis

Hlava, krk a horní hřbet jsou olivově hnědé se zelenými nádechy. Zatímco zadní partie těla a svrchní část ocasu jsou více nažloutlé s nádechy olivovými. Stehna a spodek břicha jsou oranžovo-červené barvy. Hrdlo a hruď mají zbarveny do šeda. Okolí očí je holé bez peří a bílé. Zobák je šedý a končetiny růžové.
Mladí ptáci mají okolí očí šedé a zobák zbarvený spíše dohněda.

Péče a krmení

Papoušek patagonský potřebuje nezbytně prostornou voliéru, která musí být postaveno ze silného, tvrdého materiálu. V přírodě se živí semeny, plody a bobulemi. V zajetí mu musíme poskytnout různorodé krmivo s dostatkem zeleniny, ovoce a dalšími doplňky jako jsou např. piškoty a ořechy. V oblibě mají především pomeranč, vinnou révu, mrkev, špenát, jablko a hrušku. Chybět nesmí ani zelené krmivo, jako pampeliška, ptačinec atd. V době odchovu mláďat poskytneme navíc vaječnou míchanici. Pravidelně musíme tyto papoušky zásobovat čerstvými větvemi vrby nebo ovocných stromů. Optimální složení krmné dávky vypadá asi takto: 30% semenec, 20% žluté proso, 15% červené proso, 15% bílé proso, 10% loupaný oves, 10% slunečnice.

Papoušek patagonský je společenský pták, v přírodě žije v hejnech. Dokonce i jednotlivé páry hnízdí poměrně blízko u sebe. Toto vysoce tolerantní chování z nich dělá dobré domácí společníky, ovšem hlasový projev je pro lidské ucho nepříjemný, proto se doporučuje především chov ve venkovní voliéře. K opakování lidských slov nejsou patagonští papoušci příliš nadaní, snad pouze pár slovíček nebo spíše zvuků se naučí imitovat.

Hnízdění

V přírodě hnízdí tento papoušek v norách vyhrabaných v březích. Taková nora může být dlouhá až 250cm. Na konci vybuduje hnízdní pár rozšířenou kotlinu, do které samice snese postupně 2-3 vajíčka, která posléze zahřívá 24-26 dnů. Pokud mláďata dobře prospívají, opouštějí hnízdo po dalších asi 8 týdnech.
Kvůli specifickým návykům na hnízdní prostory, musíme i v zajetí nabídnout „patagoncům" budky spíše ležatého typu o velikosti 30x60x30cm s vletovým otvorem 9cm. V případě, že se rozhodnete použít přírodní dutinu, je velice vhodné naklonit ji mírně do boku. Nejvhodnější jsou ale budky atypických tvarů, např. do písmene L. Samičky odchované v zajetí bývají plodnější a snáší 4-6 vajec.

Poddruhy

Dle výskytu, jsou u papouška patagonského známé tyto 3 subspécie:
papoušek patagonský jižní (Cyanoliseus patagonus patagonus)
papoušek patagonský severní (Cyanoliseus patagonus andinus)
papoušek patagonský chilský (Cyanoliseus patagonus bloxami)

Papoušek patagonskýNázvy ve světě

Latinsky: Cyanoliseus patagonus, Anglicky: Burrowing Parakeet, Německy: Felsensittich, Dánsky: Patagonsk Parakit, Španělsky: Loro Barranquero, Finsky: patagonianaratti, Francouzsky: Conure de Patagonie, Italsky: Conuro della Patagonia, Japonsky: iwainko, Japonsky 2: イワインコ, Holandsky: Holenparkiet, Norsky: Graveparakitt, Polsky: patagonka, Rusky: Скалистый попугай, Slovensky: dlhochvost patagónsky, Švédsky: Patagonparakit, Čínsky: 穴鹦哥

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.