Papoušíček brýlatý

Forpus conspicillatus

Výskyt: Východní Panama, Kolumbie, západní Venezuela
Velikost: 12 cm
Hmotnost: 30 g
Kroužek: 4 mm
Počet vajec: 4-6 ks
Inkubační doba: 18 dnů
Potrava: Směs semen, ovoce a zelenina, zelené krmení
Cena: 600 Kč/pár
velikost písma:  A A A
22.09.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     12652 zobrazení     0 komentářů

Popis

Samec je celkově zelený, na čele, lících a hrdle světleji žlutozelený. Na spodní části se šedým přelivem. Okolí oka kobaltově modré. Spodní záda, kostřec, ruční krovky, velké krovky křídelní, loketní letky, spodní krovky křídelní fialově modré, tmavší na kostřeci. Ruční letky mají vnitřní prapory fialovomodré, vrchní krovky ocasní jsou zelené. Letky zespodu modrozelené. Ocas svrchu jasně zelený, zespodu tmavší. Zobák hnědě rohovitý, duhovka tmavě šedohnědá, končetiny hnědavé. Samice nemá žádné modré znaky, je celkově smaragdově zelená a podobá se samicím některých dalším zástupcům rodu. Mladí se podobají dospělým, samci mají okolí oka smaragdové, záď a krovky s modravými pírky.

Výskyt

Papoušíček brýlatý se vyskytuje od východní Panamy po Kolumbii a západní Venezuelu.

Život v přírodě

Papoušíček brýlatý se vyskytuje hlavně v otevřených řidších lesích a v blízkosti pastvin, v křovinách podél řek, v horách běžně až do výšky kolem 2000 metrů. Nejčastěji se zdržuje v párech nebo malých skupinách (rodiny s mladými).

Chov

Do Evropy byl papoušíček brýlatý dovážen již v minulém století. Poprvé byl odchován v roce 1931 u Hooda v USA. K nám byl poprvé dovezen až v roce 1978, kdy byl také odchován. Dnes je poměrně rozšířen a běžně se odchovává. Pro chov postačí menší bednová klec, doporučuje se chovat jen v párech.

Potrava

Směs semen odpovídající velikosti, preferuje slunečnici a loupaný oves, méně proso (hlavně v klasech). Pravidelně má dostávat ovoce a zeleninu, zelené krmení, v hnízdní době máčené piškoty a vaječnou míchanici.

Papoušíček brýlatýNázvy ve světě

Anglicky: Spectacled Parrotlet, Latinsky: Forpus conspicillatus, Německy: Brillensperlingspapagei, Dánsky: Brillespurvepapegøje, Španělsky: Cotorrita de Anteojos, Finsky: kolumbianaranen, Francouzsky: Toui à lunettes, Italsky: Pappagalletto dagli occhiali, Japonsky: aomerurihainko, Japonsky 2: アオメルリハシインコ, Holandsky: Gebrilde Muspapegaai, Norsky: Blåbrillet Spurvepapegøye, Polsky: wróbliczka modrobrewa, Rusky: Очковый воробьиный попугайчик, Slovensky: papagájik okuliarnatý, Švédsky: Glasögonpapegoja, Čínsky: 眼镜鹦哥

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.