Pyrura černohlavý

Pyrrhura rupicola

Výskyt: Peru, Brazílie a Bolívie
Velikost: 25 cm
Hmotnost: 70 g
Kroužek: 5,5 mm
Počet vajec: 5-7 ks
Inkubační doba: 23-24 dnů
Potrava: Směs semen, ovoce a zelenina, zelené krmení
Cena: 5000 Kč/pár
velikost písma:  A A A
23.09.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     12804 zobrazení     0 komentářů

Vzhled

Jak už napovídá druhový název tohoto papouška, hlava, čelo, temeno a týl má tento druh černý, zbytek hlavy zelený nebo oranžový. Oči jsou hnědé, zobák černý. Krk a prsa jsou černo-bíle strakaté, břicho zelené. Křídla má pyrura černohlavý rovněž zelená s červenými rameny. Ocas zelený, končetiny šedé.

Výskyt

Pyrura černohlavý se vyskytuje v Peru, Brazílii a Bolívii. Žije ve vlhkých nížinatých tropických lesích. Během období rozmnožování žije v párech nebo malých skupinách, jinak v hejnech kolem třiceti jedinců.

Poddruhy

Pyrura černohlavý peruánský - Pyrrhura rupicola rupicola
Pyrura černohlavý brazilský - Pyrrhura rupicola sandiae

I přes jeho temperamentní povahu může být v kleci chován i s jinými papoušky. Pokud uvažujeme o rozmnožení tohoto druhu, je vhodné nabídnout páru budku spíše stojatého typu o rozměrech 20 x 20 x 76 cm. Krátce po jejím obsazení a páření snese samice 5-7 vajec. Inkubační doba je 23-24 dnů. Mladí pyrurové pak tráví ještě poměrně dlouhou dobu v budce, tu opouští až po 7-8 týdnech.

Krmivo

Denní krmná dávka by měla být složena ze směsí semen, proso, slunečnice, světlice,... a chybět nesmí ani nabídka nejrozmanitějších druhů ovoce a zeleniny (jablko, hruška, pomeranč, mrkev,...).

Pyrura černohlavýNázvy ve světě

Latinsky: Pyrrhura rupicola, Anglicky: Black-capped Parakeet, Německy: Schwarzkappensittich, Dánsky: Klippeconure, Španělsky: Cotorra Capirotada, Finsky: inka-aratti, Francouzsky: Conure à cape noire, Italsky: Conuro capinero, Japonsky: iwaurokoinko, Japonsky 2: イワウロコインコ, Holandsky: Zwartkopparkiet, Norsky: Svartkroneparakitt, Polsky: rudosterka czarnoglowa, Portugalsky: Tiriba-rupestre, portugalštině brazilské: Tiriba-rupestre, Rusky: Скалистый краснохвостый попугай, Slovensky: klinochvost skalný, Švédsky: Svartkronad parakit, Čínsky: 黑顶鹦哥

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.