Amazónek černotemenný

Pionites melanocephala

Výskyt: Jižní Amerika - viz. text
Velikost: 23 cm
Kroužek: 9 mm
Počet vajec: 2-4
Inkubační doba: 25 dnů
Potrava: ovoce, směs pro velké a střední papoušky
Cena: kolem 5-7000 Kč
velikost písma:  A A A
25.09.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     7811 zobrazení     0 komentářů

Amazonci rodu Pionites patří mezi menší druhy papoušků s velikostí kolem 23 centimetrů.

V pralese se amazonek černotemenný živí semeny a dužinou plodů.

Chov v zajetí

Ve volné přírodě obývá amazonek černotemenný široký pás na severu Jižní Ameriky, který zasahuje Guyanu, Brazílii, jižní Kolumbii, východní Ekvádor a severovýchodní Peru. Divoká populace je velmi početná, proto není zařazen mezi druhy, jejichž chov podléhá registraci podle mezinárodní úmluvy CITES na ochranu volně žijících živočichů. Tito papoušci se při vhodné péči dožívají 30-40 let. Mláďata kroužkujeme kroužky o průměru 9 milimetrů.

Krmivo

Chovatelé v zajetí je krmí směsí suchých nebo naklíčených semen, ovocem, zeleninou, i granulemi. Potřebují také čerstvé větve na okus – zabaví je a jsou prospěšné pro zdravý zobák. Nejvhodnější jsou větvičky ovocných stromů, ale pozor, samozřejmě nesmí být nijak chemicky ošetřené.  Důležitá je denní dávka různého ovoce, mají v oblibě i sušené meruňky, brusinky a také různé ořechy.

Tento druh je jednoznačně nejčastěji chovaným amazónkem v zajetí a díky jeho pestrému zbarvení a jeho kladným vlastnostem, je vhodný amazonek černotemenný i do domácnosti. Je velice hravý a dokáže různé akrobatické kousky.

Amazónek černotemennýNázvy ve světě

Latinsky: Pionites melanocephalus, Anglicky: Black-headed Parrot, Německy: Grünzügelpapagei, Dánsky: Sortkronet Korthalepapegøje, Španělsky: Lorito Chirlecrés, Finsky: mustalakkiaratti, Francouzsky: Caïque maïpouri, Italsky: Caicco testanera, Japonsky: zuguroshiroharainko, Japonsky 2: ズグロシロハラインコ, Holandsky: Zwartkopcaique, Norsky: Svartkronet Hvitbukpapegøye, Polsky: barwinka czarnoglowa, Portugalsky: Marianinha-de-cabeça-preta, portugalštině brazilské: Marianinha-de-cabeça-preta, Rusky: Черноголовый белобрюхий попугай, Slovensky: tepuj čiernohlavý, Švédsky: Svarthuvad vitbukspapegoja, Čínsky: 黑冠鹦哥

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.