Krtek slepý

Talpa caeca

Výskyt: Eurasie
Velikost: 95-140 mm
Hmotnost: 30-70 g
Březost: 40 dnů
Počet mláďat: 3-7 ks
Potrava: Bezobratlí živočichové
velikost písma:  A A A
27.03.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1302 zobrazení     0 komentářů

Identifikace

Délka těla tohoto živočicha se pohybuje od 95 až do 140 milimetrů, ocas je dlouhý 21-30 milimetrů, zadní tlapka 15,5-17,5 milimetru, dospělý krtek slepý dosahuje hmotnosti 30-70 gramů. Oči má přerostlé kůží, rypáček užší a delší, ocas kratší než krtek obecný. Na rypáčku a předních tlapkách má krtek slepý bílé chlupy. Pravděpodobně nejlepší způsob odlišení od krtka obecného je podle tlapky, která je obvykle kratší než 17 milimetrů.

Výskyt

Tento druh z čeledi krtkovitých (Talpidae) obývá Švýcarsko (Tessin).

Způsob života

Samice mívá na jaře (obvykle v březnu až dubnu) po čtyřiceti dnech březosti 3-7 mláďat, vrhne jednou, výjimečně dvakrát ročně. Mláďata samice kojí po dobu pěti týdnů. Pohlavně dospívají již v druhé polovině prvního roku života a poprvé se rozmnožují obvykle hned následující jaro.

Poznámka

Krtek je indikátorem bujného života v půdě, kde se vyskytuje. Živí se totiž živočichy, kteří svým okusováním kořenů rostlin škodí na našich zahradách a polích. Jediná věc, kterou škodí na zahradě krtek, mohou být jeho chodby, které mohou kořeny odříznout od výživné půdy. Tyto škody jsou však minimální oproti škodám, které mohou napáchat například slimáci či hmyz.

Krtek slepýNázvy ve světě

Anglicky: Mediterranean Mole, Chorvatsky: Slijepa krtica, Slovensky: Krt slepý

Foto: http://ftp.funet.fi

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.