Netopýr obrovský

Nyctalus lasiopterus

Výskyt: Evropa
Délka těla: 13-16 cm
Hmotnost: 41-76 g
Počet mláďat: 2 ks
Potrava: Hmyz i menší ptáci
velikost písma:  A A A
13.01.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     2030 zobrazení     0 komentářů

Identifikace

Netopýr obrovský je největší evropský netopýr, jehož předloktí dosahuje 63-69 milimetrů, délka těla 84-104 milimetrů, ocas bývá dlouhý 55-65 milimetrů, ucho 21-26 milimetrů, rozpětí křídel činí 410-460 milimetrů, váha dospělého jedince činí 41-76 gramů. Je zbarven červenohnědě, chlupy jsou jednobarevné.

Rozšíření

Výskyt tohoto druhu zasahuje jen část Švýcarska a Rakouska. Jednotlivě byl však zjištěn i na Slovensku, v Polsku a Maďarsku. U nás spolehlivý doklad výskytu dosud chybí, i když je pravděpodobný. Kromě preparovaného kusu nejasného původu ze školních sbírek v Českých Budějovicích jsou z ČR k dispozici pouze odchytem nedoložená pozorování z jižní Moravy.

Způsob života

Informací o životě tohoto druhu v přírodě není bohužel mnoho. Jde o lesní druh netopýra, osídlující v letním i zimním období stromové dutiny v teplých listnatých lesích. Létá rychle a 15-50 metrů vysoko ve volném prostoru. Koncem června se rodí samici většinou dvě mláďata, která samostatně létají asi po 40 dnech. Netopýr obrovský vydává silné, daleko slyšitelné FM hlasy shodného typu jako u netopýra rezavého, avšak s poněkud nižší terminální frekvencí (17-20 kHz) a pomalejším i pravidelnějším rytmem.

Netopýr obrovskýNázvy ve světě

Anglicky: Greater Noctule, Chorvatsky: Veliki večernjak, Slovensky: Netopier veľký

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.