Sysel obecný

Spermophilus citellus

Výskyt: Jihovýchod Evropy, Malá Asie
Velikost: 62-85 cm
Hmotnost: 240-340 g
Počet mláďat: 5 ks
Potrava: Obilí, tráva, klíčky
velikost písma:  A A A
20.01.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     2782 zobrazení     0 komentářů

Identifikace

Sysel obecný má délku těla 181-240 milimetrů, ocas je dlouhý 44-80 milimetrů, zadní tlapka mívá 33-42 milimetrů, ucho je dlouhé 7-10 milimetrů, hmotnost dospělého zvířete je 240-340 gramů. Srst je zbarvena šedě okrově, na hřbetě s bílým i tmavým nevýrazným skvrněním. Kolem oka sysla je světlý proužek.

Rozšíření

Žije především v jihovýchodní Evropě a Malé Asii, ale místa jeho výskytu zasahují až do Polska a České republiky, kam se rozšířil s nástupem zemědělství. Dříve to byl hojný škůdce, dnes se ale v české přírodě stává vzácností. Existují dvě teorie, proč se tak děje. První hovoří o úbytku přirozených ploch pro jeho výskyt, druhá teorie zastává myšlenku, že hranice výskytu druhů se přirozeně mění, a proto není nezvyklé, že zvířata dočasně nebo trvale zmizí.

Způsob života

Kolonie obývají suché stepní louky a pastviny. Je aktivní ve dne. Vyhrabává si nory s jedním šikmým a jedním kolmým vstupem. Při vzrušení panáčkuje, ozývá se jemným hvizdem. Samice v červnu porodí v průměru 5 mláďat, která jsou zpočátku holá a slepá. Již po 28 dnech života opouští noru a za další čtyři týdny se osamostatní. Sysel je kvalifikován jako kriticky ohrožený druh (C1) a podléhá ochraně z celoevropského hlediska (dle zákona 114/1992 a vyhlášky 395/1992).

Sysel obecnýNázvy ve světě

Anglicky: European Ground Squirrel, Chorvatsky: Obična tekunica, Maďarsky: Közönséges ürge, Německy: Europäischer Ziesel, Rumunsky: Popândău, Rusky: Jevropejskij suslik, Slovensky: Syseľ obyčajný

Foto: http://www.club100.net

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.