Myšice malooká

Apodemus uralensis

Výskyt: Evropa, Asie
Délka: 13-18 cm s ocasem
Hmotnost: 12-22 g
Březost: 20-25 dnů
Počet mláďat: 4-5 ks
Potrava: Semena plevelů i plodin
velikost písma:  A A A
01.05.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1235 zobrazení     0 komentářů

Identifikace

Myšice malooká dorůstá délky těla 70-96 milimetrů, ocas má tento druh dlouhý 64-83 milimetrů, zadní tlapka bývá od 17 do 20,5 milimetrů, ucho 11-15 milimetrů, hmotnost dospělého jedince bývá od 12 do 22 gramů. Je to nejmenší myšice, trochu připomínající myš domácí. Hřbet má šedohnědý, bílé břicho dosti ohraničené, ocas dvojbarevný (svléká se) a malé oko (3,5-3,9 milimetru).

Rozšíření

Myšice malooká byla popsána v roce 1952 v okolí Košic. Od té doby byla nalezena v České republice a na Slovensku v dalších oblastech a místy je hojná. Byla též zjištěna v Polsku, Rakousku a Maďarsku.

Způsob života

Myšice malooká obývá suchá a teplá pole, meze a zaplevelené úhory a okraje světlých lesů. Velkou část doby tráví zřejmě v norách, čemuž nasvědčují nejen malé uši a oči, ale i krátké smyslové chlupy na čenichu. Hlavní složku potravy tvoří semena polních plevelů a plodin, zelené části rostlin a přes zimu i hlízy, oddenky a kořeny. Přednostně si vybírá škrobnatá semena s nepříliš tvrdými slupkami. Drobní živočichové se stávají součástí jídelníčku ponejvíce v jarním období. Rozmnožuje se od února či března do srpna, nejvíce mláďat se rodí na přelomu jara a léta. Ve vrhu obvykle bývá 4 až 5 (2 až 10) mláďat.

Myšice malookáNázvy ve světě

Anglicky: Pygmy Field Mouse, Maďarsky: Kislábú erdeiegér, Německy: Zwergwaldmaus, Rumunsky: şoarecele de pădure, Rusky: Malaja lesnaja myš, Slovensky: Ryšavka myšovitá

Foto: www.anfiska.biz

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.