Myšivka horská

Sicista betulina

Výskyt: Eurasie
Délka: 13-18 cm s ocasem
Hmotnost: 5-13 g
Březost: 28-35 dnů
Počet mláďat: 4-7 ks ročně
Potrava: Travní semena, bobule, hmyz
velikost písma:  A A A
10.06.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1558 zobrazení     0 komentářů

Identifikace

Myšivka horská dosahuje délky těla 58-76 milimetrů, nápadně velký ocas má tento druh v rozpětí od 73 do 103 (120-170 procent délky těla) milimetrů, zadní tlapka bývá 14,5 až 18 milimetrů, ucho pak 9,5-15 milimetrů. Hmotnost se u dospělého jedince pohybuje od 5 do 13 gramů. Myšivka horská je zbarvena okrově šedohnědě, spodinu má světlejší. Černý proužek na hřbetě začíná mezi očima a je na čele mírně rozšířen. Má čtyřprstou přední tlapku. Nápadně dlouhý je ocas.

Rozšíření

Ostrůvkovitě žije v lesním a lesostepním pásmu Eurasie od jižní Skandinávie po střední Sibiř, na jihu zasahuje do horských oblastí střední Evropy (Alpy, Karpaty). U nás se vyskytuje rovněž v horských oblastech.

Způsob života

Myšivka horská je noční hlodavec obývající jehličnaté lesy, rašeliniště a mokřady s bujnou vegetací. V zimě upadá do spánku, který tráví v podzemním hnízdě. Dobře šplhá, plave málo. Doba březosti je 4-5 týdnů a samice rodí pouze jednou ročně, obvykle počátkem června, 4-7 (výjimečně 1 a maximálně 11) mláďat, což při nejvyšším věku tří let znamená dva vrhy za život. Přitom druhou zimu přežívá sotva 5 procent populace. Mláďata prohlédnou asi po 3 týdnech a v červenci vycházejí poprvé z hnízda.

Myšivka horskáNázvy ve světě

Anglicky: Northern Birch Mouse, Německy: Birkenmaus, Rumunsky: şoarece săritor de pădure, Rusky: Lesnaja myšovka, Slovensky: Myšovka vrchovská

Foto: http://zzknafle.republika.pl

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.