Tchoř tmavý

Mustela putorius

Výskyt: Evropa
Velikost: 51-48 cm
Hmotnost: 500-1200 g
Březost: 40-43 dnů
Počet mláďat: 5-10 ks
Potrava: Hlodavci, žáby, ptáky, vejce, hmyz
velikost písma:  A A A
17.05.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     4248 zobrazení     1 komentář

Identifikace

Tchoř tmavý dorůstá délky těla 51-48 centimetrů, ocas má dlouhý 11-21 centimetrů, zadní tlapka bývá dlouhá od 5,5 do 7,5 centimetrů, ucho bývá velké 2-4 centimetry. Hmotnost se u dospělého jedince pohybuje v rozmezí 0,5-2 kilogramy. Srst je celkové tmavohnědá až Černá, na bocích prosvítá okrová podsada. Na hlavě má výraznou bílou kresbu.

Rozšíření

Tchoř tmavý se vyskytuje po celém území Evropy. V České republice i na Slovensku. Jeho stavy nejsou vysoké.

Způsob života

Tchoř tmavý vyhledává polní remízky, zemědělské usedlosti, stohy, blízkost vody, a vlhká místa. Vyskytuje se i v lese. Je to noční šelma. Úkryty buduje v nejrůznějších nadzemních skrýších (kůlny, hromady dřeva, atp.), ale i v norách. V případě nebezpečí uplatňuje svou zbraň, vyměšuje pronikavě páchnoucí sekret svých podocasních žláz. Samice si buduje kryté hnízdo ze suché trávy a mechu. V něm po 40 - 43 dny trvající březosti přivede na svět pět až deset mláďat, která pak velice starostlivě opatruje. Během prvních dní opouští samice hnízdo na krátký čas, aby se nažrala, vykálela a vymočila. Tak zůstává hnízdo stále čisté, což je charakteristická vlastnost pro celou tuto čeleď. Matka kojí mláďata po dobu jednoho měsíce a ke konci této doby jim začne přinášet také malé kousky masa, které mláďata kousají ještě dříve, než jsou zcela odstavena.

Tchoř tmavýNázvy ve světě

Anglicky: European Polecat, Dánsky: Ilder, Holandsky: Bunzing, Chorvatsky: Smeđi tvor, Italsky: Puzzola, Maďarsky: Házi görény, Německy: Iltis

Foto: http://www.britishwildlifephotography.co.uk

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.

24.11.2016, 10:30
Dobrý informace, ale není tu zbarvení