Vydra říční

Lutra lutra

Výskyt: Celá Evropa, část Asie
Délka těla: 90-130 cm
Hmotnost: 3-10 kg
Březost: 60-70 dnů
Počet mláďat: 2-3 ks
Potrava: Ryby, občas měkkýši, obojživelníci
velikost písma:  A A A
08.01.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     4916 zobrazení     0 komentářů

Identifikace

Vydra říční dosahuje délky těla 57-80 centimetrů. Ocas má dlouhý 27-55 centimetrů. Hmotnost dospělého zvířete kolísá od 3 do 10 kilogramů. Vydra říční je velká lasicovitá šelma s protáhlým, štíhlým tělem, krátkými končetinami s plovacími blánami a svalnatým, zužujícím se ocasem. Má krátkou světle až tmavě hnědou srst s bílou spodinou. Přítomnost vydry říční můžeme zaznamenat i podle trusu protáhlého tvaru se zbytky rybích šupin nebo kůstek. Pohlaví se od sebe zbarvením neliší.

Rozšíření

Obývá celou Evropu a značnou část Asie po severní Írán, Přední i Zadní Indii a některé ostrovy (Sumatru, Tchajwan, Japonsko). U nás byla hojná do počátku 20. století, avšak neúprosné pronásledování pro kožešinu i škody na rybách, a posléze regulace a znečištění řek téměř způsobily její vyhubení. Až během posledních dvou desetiletí její početní stavy opět vzrůstají a postupně se navrací do míst, odkud vymizela. Hlavně těžiště výskytu leží v pásmu hor a pahorkatin od Českého lesa přes Plzeňsko, Šumavu a jihočeské pánve na Českomoravskou vrchovinu, místy žije na Ohři, v severozápadních Čechách, na Podorlicku, na Dyji a v moravských Karpatech, přinejmenším migrující jedince však lze už zastihnout kdekoliv na vhodných tocích.

Způsob života

Vydra je zvíře s převážně noční aktivitou. Tyto krásné šelmy jsou samotářské, ale velmi pohyblivé a hravé. Velmi si oblíbily klouzání po kluzkém břehu, či sněhu nebo ledu. V zajetí to je zaručený mazlíček chovatele. V některých situacích se chová jako kočka - je mazlivá, přítulná. Na rozdíl od kočky, která na vaší společnost musí mít náladu, vydra vaší pozornost vyžaduje neustále. V přírodě preferují samotářský způsob života.

Vydry nemají žádnou stanovenou dobu námluv. Uvnitř území jednoho samce žijí zpravidla dvě samice, které samec v době, kdy jsou připravené k páření, střídavě navštěvuje. Vydří máma rodí ve své noře, kterou si vyhloubí v kořenech stromů, nebo zabere opuštěnou noru třeba po králíkovi. V jednom vrhu bývají zpravidla 2 až 3 po narození slepá mláďata. V prvních týdnech života jsou mláďata plně závislá na mateřském mléku. Mláďata se začínají osamostatňovat kolem osmého až devátého měsíce života. I déle. Vydry patrně nemají mláďata každý rok.

Vydra říčníNázvy ve světě

Anglicky: Eurasian River Otter, Dánsky: Odder, Holandsky: Otter, Chorvatsky: Obična vidra, Italsky: Lontra, Maďarsky: Vidra, Německy: Fischotter, Rumunsky: Vidra, Rusky: Rečnaja vydra, Slovensky: Vydra riečna

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.