Lumík velký

Dicrostonyx torquatus

Výskyt: Severní Asie, Rusko
Velikost: 8-15 cm
Počet mláďat: Listy a výhonky
velikost písma:  A A A
10.06.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     974 zobrazení     0 komentářů

Charakteristika

Velikostí a vzhledem je podobný oběma výše uvedeným druhům, má však rezavě hnědou srst, která může být přerušená bílým pruhem kolem krku. Na rozdíl od jiných druhů evropských lumíků mění lumík velký na zimu srst a je téměř úplně bílý - tím se přizpůsobuje svému životnímu prostředí. Na zimu se mu mohutně rozšiřují drápy na přední noze, které pak používá k vyhrabávání potravy ze sněhu. Zimu přežívají v norách vyhloubených ve sněhu, který jim tvoří izolační vrstvu a chrání je před predátory.

Výskyt

Tundra a lesotundra severní Asie a evropského Ruska s nízkou travní vegetací. Odtud se lumík velký dostává na putujících ledových krách až na Špicberky a obývá i Novuju Zemlju. Chování lumíků je v mnoha směrech podobné jako u ostatních hlodavců, kteří procházejí pravidelnými populačními boomy a pak se rozutečou všemi směry, aby našli potravu a úkryt, který jim jejich přirozené prostředí nemůže poskytnout. Lumíci ze severního Norska jsou jedním z mála obratlovců, kteří se rozmnožují tak rychle, že jejich populační výkyvy jsou chaotické, spíše než aby sledovaly lineární růst k současnému množství nebo pravidelně oscilovaly.

Potrava

Jsou to býložravci, většinou se živí listy a výhonky, trávou a především rákosím, ale také kořínky a hlízami. Stejně jako u ostatních hlodavců rostou jejich řezáky postupně a umožňují jim přežít na mnohem drsnější potravě než by jinak bylo možné.

Lumík velkýNázvy ve světě

Anglicky: Arctic Lemming

Foto: http://zooandco.actifforum.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.