Mravencojed žíhaný

Myrmecobius fasciatus

Výskyt: Austrálie
Délka: 20-28 cm bez ocasu
Hmotnost: 275-550 g
velikost písma:  A A A
15.12.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     725 zobrazení     0 komentářů

Mravencojed žíhaný je běžně známý jako numbat, vyskytuje se jen v jihozápadním cípu Austrálie. Je nápadný oranžově hnědou srstí se sedmi, vzácněji šesti bílými příčnými pruhy na pleci a na trupu. Na zádi je srst tmavší. Má úzkou hlavu s tmavým pruhem od čenichu přes každé oko.

Mravencojed žíhaný dorůstá délky těla 20-28 centimetrů, ocas se pohybuje mezi 16-21 centimetry, hmotnost je 275-550 gramů.

Mravencojed žíhaný obývá západní Austrálii; hlavně eukalyptové lesy a řídké porosty. Stejným druhům stromů dávají přednost i termiti, kteří staví v dutinách svá hnízda. Potravu mravencojeda proto tvoří termiti a mravenci, které pomocí svého velmi dlouhého, lepkavého jazyka vytahuje z děr. Na rozdíl od většiny vačnatců hledá potravu přes den.

Mravencojed je také zajímavý vysokým počtem zubů. 52 zubů má jako jediný ze suchozemských savců. Tento vačnatec má 52 zubů, což je nejvíc ze suchozemských savců. Mravencojed žíhaný je jediným druhem čeledi mravencojedovitých.

Tento druh patří do čeledi kunovcovití (Dasyuridae) je početná čeleď hmyzožravých a masožravých vačnatců velikosti myši až psa. Přes šedesát druhů pochází z Austrálie a Nové Guinei. Do této čeledi patří třeba známý ďábel medvědovitý.
 

Mravencojed žíhanýNázvy ve světě

Anglicky: Numbat, Chorvatsky: Prugasti tobolčar, Německy: Ameisenbeutler, Slovensky: Numbat pásavý, Španělsky: Numbat

Foto: http://artforconservation.blogspot.cz

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.