Ďábel medvědovitý

Sarcophilus harrisii

Výskyt: Tasmánie
Délka: 52-80 cm bez ocasu
Hmotnost: 4,5-12 g
Březost: 21 dnů
Počet mláďat: 20-30 ks
Počet mláďat: Masožravec
velikost písma:  A A A
08.01.2015     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1515 zobrazení     0 komentářů

Ďábel medvědovitý se vyskytuje se v celé Tasmánii, hlavně v lesích na severovýchodě. Vypadá trochu jako malý medvěd, má statné černé tělo, bílý pruh přes hruď a bílé skvrny na zádi. Ďábel medvědovitý je noční lovec a mrchožrout, který požírá zvířata různé velikosti a díky ostrým zubům a mohutným čelistem rozžvýká i kosti své kořisti. Ďábel medvědovitý žil i v Austrálii, ale byl vyhuben, na čemž se podílel i pes dingo.

Tento druh dorůstá délky těla od 52 do 80 centimetrů, ocas má ďábel medvědovitý dlouhý v rozmezí 23-30 centimetrů, hmotnost značně kolísá mezi 4,5-12 kilogramy.

Ve volné přírodě obývá ďábel medvědovitý Tasmánii; kde se objevuje ve všech hlavních biotopech včetně lidských sídel.

Po 21 dnech březosti se rodí 20 – 30 mláďat, z nichž každé váží 0,18 – 0,24 gramu. V kapse je vývin mláďat rychlý. V 15. dni jsou viditelná ouška, v 16. oční víčka, v 17. vousky a ve 20. rtíky. Srst narůstá od 49. dne a nejpozději 90. den jsou plně osrstěná. Krátce po nárůstu srsti, mezi 87. a 93. dnem, se otvírají oči, a po 100 dnech dovedou mláďata pustit bradavku. Ve 105. dni opouštějí kapsu, váží zhruba půl kilogramu a vypadají jako zmenšené kopie rodiče.

Ďábel medvědovitý je největší žijící masožravý vačnatec.
 

Ďábel medvědovitýNázvy ve světě

Anglicky: Tasmanian Devil, Německy: Tasmanischer Beutelteufel, Slovensky: Diabol tasmánsky, Španělsky: Diablo de Tasmania

Foto: http://a-z-animals.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.