Vombat obecný

Vombatus ursinus

Výskyt: Austrálie
Délka těla: 70 cm bez ocasu
Hmotnost: 25-40 kg
Potrava: Tráva, ostřice, kořínky a hlízy
velikost písma:  A A A
16.12.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     5915 zobrazení     1 komentář

Vombat obecný vypadá na první pohled jako malý medvěd, ale je to vynikající zákopník a vyhrabává si prostorné chodby dlouhé až 200 metrů. Venku se objevuje v noci, aby se pásl na svazích podél potoků a v údolích a v zimě se sluní za soumraku nebo za svítání. Mohutné tělo, široká hlava, zavalité končetiny a zploštělé drápy mu usnadňují hrabání. Je jedním ze tří druhů čeledi vombatovitých.

Vombat obecný má délku těla kolem 70 centimetrů, hmotnost se pak pohybuje v rozmezí 25-40 kilogramů. Ve volné přírodě obývá vombat obecný východní Austrálii a Tasmánii; kde se tento druh objevuje v lesích, pobřežních houštinách a v horských vřesovištích. Vombat obecný přes den většinou odpočívá a za potravou se vydává převážně v noci. Jeho potrava je převážně vegetariánská a tvoří ji tráva, ostřice, kořínky a hlízy. Před přímým sluncem se chrání, ale pokud není sluneční žár silný, rádi se vyhřívá na slunci.

Samice před porodem důkladně vystele jednu komoru své nory suchou trávou a listím. Na svět přivádí jediné mládě, které ve vaku zůstává po dobu 6–7 měsíců. Během následujících třech měsících se občas do vaku stále vrací kvůli potravě a úkrytu. Matku opouští ve věku dvanácti až patnácti měsíců, tudíž ve věku jednoho roku a v přírodě se dožívá zhruba 18 let.
 

Vombat obecnýNázvy ve světě

Anglicky: Common Wombat, Německy: Nacktnasenwombat, Rumunsky : Wombat, Slovensky: Vombat medveďovitý

Foto: http://kids.britannica.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.

09.04.2015, 08:35
Dobry den chtela jsem se zeptat zda-li by se dal chovat i doma?je to krasbe zvire