Vakoplšík létavý

Acrobates pygmaeus

Výskyt: Austrálie
Délka těla: 6,5-8 cm bez ocasu
Hmotnost: 10-17 g
Počet mláďat: 1-3 ks
velikost písma:  A A A
15.06.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1063 zobrazení     0 komentářů

Vakoplšík létavý je drobný noční vačnatec s brvitým kýlem na ocase, který používá jako kormidlo. Létací blána je napjatá mezi předními a zadními končetinami a na prstech jsou ostré drápky, které zatíná do kůry, a pružné polštářky, které přilnou k hladkému a lesklému povrchu. Živí se převážně nektarem a kromě toho žere i hmyz.

V dospělosti dorůstá vakoplšík létavý délky těla 6,5-8 centimetrů, ocas bývá dlouhý 7-8 centimetrů, hmotnost těla se pohybuje v rozmezí 10-17 gramů.

Tento druh obývá východní Austrálii, kde se objevuje v lesích od úrovně moře až po 1 400 metrů.

Vakoplšík létavý je nejmenší plachtící vačnatec; plachtěním překoná i vzdálenost 20 metrů.

Samice tohoto druhu si stavějí hnízdo v hustě olistěné koruně stromu, často ve velké výšce. Rodí přibližně 1 až 3 mláďata, která nosí ve vaku. Po určité době matka mláďata přestane nosit, Ale odloží je v hnízdě nebo je bere s sebou na zádech, když hledá potravu. Asi po třech měsících se mláďata osamostatní a pohlavně dospívají ve věku 8 až 10 měsíců

Do čeledi vakoplšíkovití (Acrobatidae) řadíme pouhé dva druhy, rozdělené do dvou rodů. Jedním z létavých vačnatců je vakoplšík létavý, který je velký přibližně jako myš, žije v západní Austrálii. Zatímco vakoplšík péroocasý žije výhradně na Nové Guinei. Oba druhy jsou klasifikování nižším rizikem ohrožení.


 

Vakoplšík létavýNázvy ve světě

Anglicky: Feather-tail, Maďarsky: Törpe erszényes egér, Německy: Zwerggleitbeutler

Foto: http://www.infovek.sk/

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.