Vakovec létavý

Petauroides volans

Výskyt: Austrálie
Délka těla: 35-48 cm bez ocasu
Hmotnost: 1-1,5 kg
velikost písma:  A A A
10.06.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1337 zobrazení     0 komentářů

Vakovec létavý je vačnatec velice dobře přizpůsobený životu na stromech. Může plachtit až do vzdálenosti 100 metrů díky napjaté osrstěné bláně mezi lokty a zadními chodidly. Stromy, které používá vakovec létavý, jako přistávací plochu, bývají zpravidla silně poškrábány od drápů, jak se přidržuje kůry. Velké oči a uši tohoto nočního druhu směřují dopředu, takže dovede přesně odhadovat vzdálenost i ve tmě, neboť má stereoskopické vidění a stereofonní vnímání zvuku.

Vakovec létavý má dvě barevné formy, jedna je černá až šedá, hnědě stínovaná, kdežto druhá je světle šedá nebo krémově mramorovaná. Páry obývají totéž doupě ve stromové dutině. Mláďata zůstávají v matčině vaku pět týdnů a potom, déle než dva měsíce, tráví den v doupěti a v noci se vozí na matčině hřbetě. Po deseti měsících samec vyžene mladého samečka z doupěte, kdežto mladá samička může zůstat s matkou ještě další rok.

Vakovec létavý dorůstá v dospělosti délky těla od 35 do 48 centimetrů, ocas bývá dlouhý od 45 do 60 centimetrů, hmotnost se u dospělých jedinců pohybuje v rozmezí 1-1,5 kilogramu. Ve volné přírodě obývá vakovec létavý východní Austrálii; kde navštěvuje nejčastěji lesy s převládajícími blahovičníky.

Vakovec létavý je největší plachtící vačnatec a překoná plachtěním i více než 100 metrů.

Vakovec létavýNázvy ve světě

Anglicky: Greater Glider

Foto: http://www.rymich.com/

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.