Klokánek dlouhoprstý

Potorous longipes

Výskyt: Jihovýchod Austrálie
Délka těla: 69-75 cm
Hmotnost: 0,5-1,5 kg
Březost: 38 dnů
Počet mláďat: 1 ks
Potrava: Hlavně houby, také hmyz
velikost písma:  A A A
03.04.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     940 zobrazení     0 komentářů

Klokánek dlouhoprstý vypadá jako kříženec krysy a klokana, skáče po zadních končetinách a přední používá k vyhrabávání potravy ostrými drápky.

Klokánek dlouhoprstý de noční zvíře. Při hledání hub vyhrabává kuželovité jamky a pomáhá rozšiřovat spory hub.

Klokánek dlouhoprstý dosahuje délky těla 38-42 centimetrů, ocas má dlouhý 31-33 centimetrů, hmotnost se u dospělců pohybuje od 500 gramů až do 1,5 kilogramu.

Klokánek dlouhoprstý obývá ve volné přírodě jihovýchodní Austrálii; konkrétně navštěvuje mírné deštné lesy.

Australští farmáři vidí v klokanech především škůdce. Aby je zničili, otrávili farmáři vodu, takže v jedné oblasti v Západní Austrálii zahynulo během dvou měsíců 13 000 klokanů. Na jiné zase farmě otrávili během pěti let 90 000 klokanů a pobouřené noviny psaly: Symbol naší země krmíme strychninem. Dále farmáři věří, že mohou zahnat klokany ohněm. Také si myslí, že vypalováním se pastviny pohnojí. Vypalování však dobře snášejí nejodolnější, málo výživné trávy, které již chovaným ovcím nevyhovují, ale nenáročným klokanům stále postačují. Kvalita pastvin se tak neustále zhoršuje. Vypalování pastvin se nepodařilo vymýtit dodnes a má na svědomí také zničující lesní požáry.

Klokánek dlouhoprstýNázvy ve světě

Anglicky: Long-footed Potoroo

Foto: http://www.nhptv.org

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.