Bodlín bezocasý

Tenrec ecaudatus

Výskyt: Madagaskar
Velikost: 26-39 cm bez ocasu
Hmotnost: 1,6-2,4 kg
Březost: 56-64 dnů
Počet mláďat: 12-16 ks
Potrava: Hmyz
velikost písma:  A A A
10.06.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1521 zobrazení     0 komentářů

Jeden z největších hmyzožravou připomíná současně rejska i ježka. Asi 25 druhů bodlínů, tvořících stejnojmennou čeleď, žije ve střední Africe a na Madagaskaru, mají ostré bodliny a hrubou šedou nebo rezavou srst a špičatým čenichem vyhledávají kořínky mezi listy a opadankou a drobnou kořist, hlavně pak v noci. Pokud je bodlín bezocasý napaden, bodlin kvičí, ježí ostré bodliny na krku, vyskakuje a zuřivě se brání kousáním.

Tento druh dorůstá v dospělosti délky těla mezi 26-39 centimetry, ocas je krátký a měří pouze 1-1,5 centimetru, hmotnost se u dospělých jedinců pohybuje v rozmezí 1,6-2,4 kilogramu.

Bodlín bezocasý obývá Madagaskar; kde se vyskytuje v tropických lesích a savanách. Vysazen byl rovněž na Komorách a Seychelách.

Samec a samice se setkávají jen během období od října do listopadu, kdy se páří. Březost trvá 56-64 dní, mláďata se rodí v období největší hojnosti hmyzu. Bodlíni obvykle mívají jen jediný vrh do roka, jsou ale pozoruhodní množstvím mláďat v jednom vrhu - průměrně jich bývá 12 až 16, ale byl zaznamenán i vrh s 32 mláďaty.

Mláďata jsou altriciální, holá a slepá. Oči otvírají do 14 dnů věku, ve třech týdnech se vydávají na lov hmyzu spolu s matkou. Ve čtyřech týdnech přestávají pít mléko, brzy poté matku opouštějí. Mláďata mohou zůstat ještě nějakou dobu spolu, ale pak se z nich definitivně stávají dospělí samotářští bodlíni. V zajetí se dožívají až čtyř let.
 

Bodlín bezocasýNázvy ve světě

Anglicky: Tailess Tenrec, Německy: Riesentanrek

Foto: http://www.tierdoku.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.