Vychuchol povolžský

Desmana moschata

Výskyt: Evropa
Délka: 18-21 cm
Hmotnost: 200-400 kg
velikost písma:  A A A
15.12.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1866 zobrazení     0 komentářů

Ačkoli patří vychuchol povolžský mezi krtky, chová se jako vodní rejsek. Má hustou, lesklou, velmi ceněnou srst. Ocas je zploštělý k pádlování a kormidlování a zadní nohy mají úplnou plovací blánu, přední neúplnou. Svým dlouhým citlivým nosem vyhledává vychuchol povolžský v noci potravu v říčním bahně a pod kameny. Vychuchol žije ve skupinách, což je pro hmyzožravce netypické, a ukrývá se v norách vyhrabaných v břehu.

Vychuchol povolžský dorůstá délky těla 18-21 centimetrů, ocasu 17-21 centimetrů, hmotnost dospělého jedince kolísá mezi 200-400 gramy.

Ve volné přírodě se vychuchol povolžský vyskytuje ve východní Evropě a střední Asii; v pomalu tekoucích řekách, jezerech, rybnících, kanálech a bažinách.

Po staletí byl vychuchol povolžský loven pro kožešinu, ale nyní je přísně chráněn. Dosud je však ohrožen ničením vodních biotopů. Jediným příbuzným je vychuchol pyrenejský, žijící v Pyrenejích v severním Španělsku a Portugalsku.

Vychucholové jsou drobní hmyzožravci příbuzní krtkům. Jsou známy pouze dva druhy, oba žijí v Evropě: vychuchol pyrenejský na Pyrenejském poloostrově, větší vychuchol povolžský v povodí Volhy a Donu. Živí se bezobratlými a drobnými obratlovci, které loví ve vodě.

Vychuchol povolžskýNázvy ve světě

Anglicky: Russian Desman, Německy: Russischer Desman

Foto: http://goodnewsanimal.ru

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.