Netopýrek štíhlý

Natalus stramineus

Výskyt: USA, sever Jižní Ameriky
Velikost: 4-4,5 cm
Hmotnost: 4,3-46,2 g
Potrava: Hmyz
velikost písma:  A A A
19.02.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     931 zobrazení     0 komentářů

Netopýrek štíhlý je drobný a křehký netopýr s kulatýma ušima, jemnou vlnatou srstí a ocáskem spojeným s létací blánou přes nohy, je jedním z pěti druhů amerických netopýrů tohoto rodu, tvořících čeleď natalovitých. Netopýrek štíhlý žije v tropech. Pro tento druh je typická jeho rychlost a ladnost v letu. Jeho let se srovnává s letem motýla. Často se najde ve dne, když odpočívá v jeskyních, které bývají domovem stovky jedinců, ale každý z nich visí o samotě. Netopýrek štíhlý se živí drobným létajícím hmyzem, který loví v noci. Má dvě formy, okrovou a červenou.

V dospělosti dorůstá netopýrek štíhlý délky těla 4-4,5 centimetrů, předloktí bývá zpravidla dlouhé 3,5-4 centimetry, hmotnost se u tohoto druhu pohybuje od 4,3 do 6,2 gramů.

Netopýrek štíhlý obývá ve volné přírodě USA a sever Jižní Ameriky; navštěvuje tropické lesy a suché, poloopadavé porosty, často hluboko v jeskyních.

Netopýři vytváří ultrazvukové vlny o kmitočtu od 14 000 do 100 000 hertzů a vypouští je z nosu nebo pootevřených úst. Frekvence vln je modulovaná. Každá vlna, kterou vypustí, začíná vysoko a končí o oktávu níž. Většina netopýrů je aktivní v noci nebo za soumraku. Oči většiny druhů jsou sice malé a špatně vyvinuté, ale netopýři s nimi nevidí. Mají schopnost tzv. utajené březosti - mají schopnost pozastavit vývoj plodu a odložit jeho porod i vývoj na příznivější období.

Netopýrek štíhlýNázvy ve světě

Anglicky: Mexican Funnel-eared Bat

Foto: http://bathead.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.