Chápan černolící

Ateles chamek

Výskyt: Peru, Brazílie a Bolívie
Délka těla: 120-132 cm s ocasem
Hmotnost: 7-14 kg
Březost: 226-232 dnů
Délka života: Kolem 20 let
velikost písma:  A A A
02.07.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     779 zobrazení     0 komentářů

Chápan černolící má dlouhou černou srst a černou kůži v obličeji. Původně byla považována za pouhý poddruh chápana černého, koaty, ale ten má červenou tvář. Žije ve skupinách, které ovládají území o rozloze 150-230 ha. Skupina se při hledání potravy rozpadá na menší rodinky, a ty se svolávají křikem a vytím. Samice používají čtvrtinu až třetinu území tlupy; tlupu v dospělosti opouštějí a připojují se k jiným skupinám. Mláďata dominantních samic lépe přežívají až do dospělosti.

Chápan černolící dorůstá v dospělosti délky těla 40-52 centimetrů, ocas bývá dlouhý 80-88 centimetrů, hmotnost se pohybuje od 7 do 14 kilogramů.

Ve volné přírodě se chápan černolící vyskytuje v Peru, Brazílii a Bolívii; kde obývá přítoky horní Amazonky a také pralesy.

U chápanů si samice vybírají, s kterým samcem se spáří. Po 226 až 232 dnech březosti se rodí jedno mládě, o které se po dobu šesti až deseti měsíců plně stará matka. Mládě nejprve nosí zavěšeno na břichu, později na zádech a tak s ním přelézá po stromech. V průměru rodí jedno mládě jednou za tři až čtyři roky. Mladé samičky odcházejí a připojují k jiným tlupám, samci zůstávají ve své domovské. Pohlavní zralosti dosahují samci asi za 5 a samice za 6 let. Dožívají se průměrně 20 let.

 

Chápan černolícíNázvy ve světě

Anglicky: Chamek Spider Monkey, Německy: Schwarzgesichtklammeraffe, Slovensky: Pavučiak čamek

Foto: http://discover-manu.org

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.