Malpa hnědá

Cebus apella

Výskyt: Střední a Jižní Amerika
Délka těla: 33-42 cm bez ocasu
Hmotnost: 1,7-4,5 kg
velikost písma:  A A A
10.06.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     3704 zobrazení     0 komentářů

Tato širokonosá opice předčí ostatní druhy opic schopností těžit ze svého prostředí a vyhledávat potravu i chránit se před nepřáteli. Malpa hnědá dovede používat nástroje, jako klacíky a kameny k roztloukání tvrdých ořechů, nebo vyhánět kořist z dutých stromů. Říkalo se jí také malpa rohatá, protože má krátké, zježené chlupy nad čelem, které působí dojmem růžků. Tato opice se neobvykle páří v postoji břicho na břicho a je to jeden z nejrozšířenějších druhů v Americe.

Malpa hnědá dorůstá délky těla 33-42 centimetrů, ocasu 41-49 centimetrů, hmotnost dospělých jedinců kolísá mezi 1,7-4,5 kilogramy.

Malpa hnědá obývá Střední a Jižní Ameriku; kde se vyskytuje v tropických lesích.

Mezi ohrožené druhy patří i malpa běločelá (Cebus albifrons) a žlutoprsá (Cebus xanthosternos), kriticky ohrožená. Podle malp je nazvána celá čeleď.

Na základě nových vědeckých poznatků jsou upraveny taxonomické systémy a v čeledi malpovitých zůstaly zařazeny jen podčeledi malpy (Cebinae) a kotulové (Saimiriinae). Podčeledi chápani (Atelinae), mirikiny (Aotinae) a chvostani (Pitheciinae) byly povýšeny na samostatné čeledi chápanovití (Atelidae), mirikinovití (Aotidae) a chvostanovití (Pitheciidae). Do čeledi malpovitých bývá příležitostně včleněna i podčeleď kosmani (Callitrichinae), tu však máme v naší klasifikaci vedenou jako samostatnou čeleď kosmanovití (Callitrichidae).
 

Malpa hnědáNázvy ve světě

Anglicky: Brown Capuchin, Chorvatsky: Smeđi kapucin, Německy: Gehaubter Kapuziner, Slovensky: Malpa hnedá

Foto: http://www.ware.myzen.co.uk

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.