Bobruška

Aplodontia rufa nigra

Výskyt: Kanada
Délka: 30-46 cm bez ocasu
Hmotnost: 0,7-1,3 kg
velikost písma:  A A A
15.12.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     785 zobrazení     0 komentářů

Bobruška je nejprimitivnější hlodavec a patří do příbuzenstva veverek. Místy se jí říká horský bobr nebo sevelel. Je to dlouhosrsté zvíře s černou nebo rudohnědou srstí svrchu a žlutohnědou spodinou, bílou skvrnou pod každým uchem a plochou hlavou. Ocas je relativně kratší než u bobrů. Je aktivní v noci. Vyhrabává si složité nory a hnízda pod kmeny stromů, a vchody vedou přímo ke zdrojům potravy, jako je kůra, větvičky, výhonky nebo sukulentní rostliny.

Tak nemusí daleko cestovat za potravou, ale nosí zásoby do hnízda, kde je pak skladuje nebo přímo konzumuje. Bobruška obratně šplhá po stromech až do výše 7 metrů a je známá tím, že dokáže zničit okusem velký počet mladých stromků, například jedlí a smrků. Ačkoli žije bobruška v horách, dává přednost nižším polohám. Stává se obětí skunků, lasic, lišek, kojotů a výrů.

V dospělosti dorůstá délky těla v rozmezí 30-46 centimetrů, ocasu 2-4 centimetry, hmotnost se u dospělých zvířat pohybuje mezi 700 gramy-1,3 kilogramy.

Bobruška obývá ve volné přírodě jihozápad Britské Kolumbie (Kanada) až střední Kalifornie; kde se vysytuje hlavně v horách a také navštěvuje mořské pobřeží.

Prospívá jí kácení lesů, protože si staví hnízda pod padlými kmeny. Je jediným druhem čeledi bobruškovitých.

BobruškaNázvy ve světě

Anglicky: Mountain Beaver

Foto: http://istotyzywe.pl

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.