Sysel kolumbijský

Spermophilus columbianus

Výskyt: Kanada, USA
Délka: 25-29 cm bez ocasu
Hmotnost: 0,7-1 kg
velikost písma:  A A A
16.12.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     826 zobrazení     0 komentářů

Sysel kolumbijský žije na horských loukách v Britské Kolumbii a Kanadě.

Je to zvíře světle hnědé s plavým obličejem a nosem, světle šedými skvrnami na bocích a na krku a s ocasem, který je svrchu černý a zespodu šedý. Srst je krátká a hustá, s tmavší podsadou. Dospělí sysli se při setkání „pusinkují“, tedy třou si hlavu o pachové žlázy poblíž tlamy partnera. Živí se květy, hlízami semeny a plody, zvíře je sbírá při pomalé chůzi a občas se zastaví, aby snědlo, co našlo, a pak zas pár kroků popojde. Loví také hmyz za letu a příležitostně se stává i kanibalem. Dospělí samci mají území, která se překrývají, kdežto samice jsou nesnášenlivé a na svém území nikoho nestrpí. Na rozdíl od sysla obecného nevytváří tento druh kolonie.

Sysel kolumbijský dorůstá v dospělosti délky těla 25-29 centimetrů, ocasu 8-11,5 centimetru, hmotnost kolísá od 700 gramů až do jednoho kilogramu.

Sysel kolumbijský obývá západ Kanady a severozápad USA; kde navštěvuje alpské a podhorské louky.

Sysel kolumbijský náleží do čeledi veverkovití. Je to čeleď hlodavců z podřádu Sciuromorpha. Zahrnuje 51 recentních rodů s přibližně 270 druhy. Vyskytují se prakticky po celém světě s výjimkou Austrálie a některých suchých oblastí.

Do této čeledi se řadí malí i velcí hlodavci. Délka těla se pohybuje od 6 do 60 cm a váha od 10 g po 7,5 kg. Všichni mají ochlupený ocas. Patří sem např. psoun, veverka, sysel nebo svišť.

Sysel kolumbijskýNázvy ve světě

Anglicky: Columbian Ground Squirrel

Foto: http://photoblog.mrussellphotography.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.