Křeček bělonohý

Peromyscus leucopus

Výskyt: Mexiko, Kanada, USA
Délka: 15-20,5 cm
Hmotnost: 14-31 g
Březost: 22 dnů
Počet mláďat: 2-9 ks, 2-4x ročně
Krmivo: Semena a hmyz
velikost písma:  A A A
16.07.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1265 zobrazení     0 komentářů

Křeček bělonohý se vyznačuje velkýma očima, nápadnými boltci, bílýma nohama a bříškem a hnědým hřbetem. Má dlouhý, řídce osrstěný ocas. Je čilý v noci a žije v párech v malých doupatech, které si vyhrabává a kde si může vystýlat hnízdo, nebo v dutinách pod kameny a padlými kmeny. V těchto doupatech také rodí křeček bělonohý mláďata a skladuje potravu, především semena a hmyz, které lehce přihrabává půdou.

Délka těla se u dospělých jedinců pohybuje mezi 9-10,5 centimetry, ocasu 6-10 centimetrů, hmotnost kolísá i v závislosti na pohlaví v rozmezí mezi 14-31 gramy.

Domovinou je pro křečka bělonohého především jihovýchodní Kanada, střední a východní USA a severní Mexiko; konkrétně se zde objevuje v houštinách, opadavých lesích a ve stepích.

Zatímco některé systémy uznávají čeleď křečkovití (Cricetidae), jiné ji opouští a zařazují všechny její zástupce do čeledi myšovití (Muridae).

Jako křečkovití (Cricetidae) se označují nejen „křečci“ v českém slova smyslu, ale i například podčeleď hrabošovití (Arvicolinae). Typičtí křečci jsou pak rozděleni do několika dalších podčeledí, jako jsou například křečci praví (Cricetinae). Tolweb (Tree of life) uznává v čeledi křečkovití tyto skupiny.
 

Křeček bělonohýNázvy ve světě

Anglicky: White-footed Mouse

Foto: http://retrieverman.net

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.