Křeček velkooký

Nyctomys sumichrasti

Výskyt: Mexiko, Střední Amerika až po Panam
Délka: 19-,5-28,5 cm
Hmotnost: 40-70 g
Krmivo: Ovoce, fíky, avokádo
velikost písma:  A A A
02.07.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     911 zobrazení     0 komentářů

Výborně se křeček velkooký přizpůsobil k životu na stromech, kde si tváří kolonie s hnízdy postavenými z větviček, listů a úponek. Má dlouhé pohyblivé prsty, jimiž se dobře přidržuje větví, a jen zřídka sešplhává na zem. Je pestře zbarvený - má plavou nebo rezavě hnědou svrchní stranu s temnějšími pesíky ve středu hřbetu a kolem očí tmavé kroužky. Vousy jsou velmi dlouhé a uši jemně ochmýřené. Šupinatý ocas je dlouhý a na špičce má tužší chlupy Tento noční křeček se živí ovocem, například divokými fíky a avokádem.

V dospělosti dorůstá křeček velkooký délky těla 11-13 centimetrů, ocasu 8,5-15,5 centimetrů, hmotnost se pohybuje mezi 40-70 gramy.

Ve volné přírodě obývá křeček velkooký Mexiko a Střední Ameriku až po Panam, vyskytuje se v tropických lesích.

V Americe žije řada druhů nazývaných mouše nebo rat (myš nebo krysa).Tento křeček se v překladu jmenuje krysa Sumichrástova.

Zatímco některé systémy uznávají čeleď křečkovití (Cricetidae), jiné ji opouští a zařazují všechny její zástupce do čeledi myšovití (Muridae).

Jako křečkovití (Cricetidae) se označují nejen „křečci“ v českém slova smyslu, ale i například podčeleď hrabošovití (Arvicolinae). Typičtí křečci jsou pak rozděleni do několika dalších podčeledí, jako jsou například křečci praví (Cricetinae). Tolweb (Tree of life) uznává v čeledi křečkovití tyto skupiny.
 

Křeček velkookýNázvy ve světě

Anglicky: Sumichrast’s Vesper Rat

Foto: http://mundozoologia.wordpress.com/

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.