Pestruška písečná

Lagurus lagurus

Výskyt: Asie
Délka: 8-12 cm bez ocasu
Hmotnost: 20-50 g
velikost písma:  A A A
15.12.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1195 zobrazení     0 komentářů

Pestruška písečná je malý, zavalitý noční hlodavec je porostlý dlouhou nepromokavou srstí, která ho chrání v drsném podnebí stepí. Hrabe si nory až jeden metr hluboké, kde žije a tráví zimní spánek, ale může mít i mělčí úkryty pro ochranu před nepřáteli. Je to světlé, skořicově šedé zvířátko, které stále rostoucími stoličkami dokáže drtit velké množství tvrdé stepní trávy. Pestrušky se občas masově přemnožují jako lumíci, protože mohou mít mladé 6x ročně.

Pestruška písečná dosahuje délky těla 8-12 centimetrů, ocasu 0,7-2 centimetry, hmotnost kolísá mezi 20-50 gramy.

Původně pochází z území Mongolska, ale vyskytuje se i na jihu Sibiře a na jihu evropské části Ruska. Dnes se objevili i na území Číny. Pestrušky jsou hlodavci, kteří žijí podobně jako lumíkové nebo pískomilové.

V zajetí lze jako krmení využít směsi pro malé hlodavce, ale je dobré vybírat takové, které neobsahují příliš slunečnicových semínek. Jako zdroj vitamínu je vhodné podávat čerstvé ovoce a zeleninu. Na obrušování zubů pestruškám lze nabídnout jednak větvičky nejedovatých stromů, ale také sušený chléb či jiné pečivo. Velmi rády a ochotně přijímají jako odměnu piškoty, ale zde pozor na překrmování a vysokou kalorickou hodnotu. Pestrušky jsou stejně jako pískomilové citliví na tukovou degeneraci jater. Pro pestrost jídelníčku může posloužit například moučný červ, popřípadě jiný hmyz. Je však nutno to prvně zkusit, zda zrovna vaše pestruška jej bude přijímat a nebude se hmyzu spíše bát.

Pestruška písečnáNázvy ve světě

Anglicky: Grey Steppe Lemming, Německy: Grauer Steppenlmming

Foto: http://www.zoo.poznan.pl

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.