Delfínovec ganžský

Platanista gangetica

Výskyt: Povodí Indu, Gangy a Brahmaputry
Délka těla: 2,1-2,5 m
Hmotnost: 85 kg
Březost: 350-360 dnů
Počet mláďat: 1 ks
Potrava: Ryby, korýši
velikost písma:  A A A
10.06.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1729 zobrazení     1 komentář

Vzácný sladkovodní delfín, má nápadně široké ploutve a dlouhé, úzké zobákovité čelisti s vyčnívajícími předními zuby, které se uplatňují pří lovu kořisti, zvláště ryb. Pružný krk umožňuje ohnout hlavu v pravém úhlu při lovu potravy a rozšiřovat tak oblast echolokačních impulzů. Ačkoli vypadají skoro stejně, delfíni žijící v řece Indu se od delfínů ze soustavy Ganga - Brahmaputra liší, takže jsou považováni za zvláštní poddruhy. Oba typy žijí v malých skupinách po čtyřech až šesti jedincích, příležitostně i po třiceti a více.

Delfínovec ganžský dorůstá délky těla 2,1-2,5 metru, hmotnost se pohybuje na hranici 85 kilogramů.

Ve volné přírodě obývá delfínovec ganžský Pákistán a Indii v povodí Indu, Gangy a Brahmaputry; výhradně se objevuje ve sladké vodě.

Je to jediný kytovec, který nemá čirou čočku v oku, takže je slepý. Český název čeledi je delfínovcovití.

Delfínovití (Delphinidae) jsou čeleď řádu kytovců, třídy savců. Jsou příbuzní s velrybami a sviňuchovitými.

Většina druhů této čeledi se vyskytuje na otevřeném moři, na rozdíl od delfínovcovitých. I když několik druhů, například orcela tuponosá, se zdržuje u pobřeží či v říčních tocích.

Jednotlivé druhy měří od 1,2 metrů k 7 metrům a váží od 40 kg po 4,5 tuny. Většina druhů však váží 50 až 200 kg. Vyskytují se celosvětově, nejčastěji v mělkých mořích. Všechny druhy se řadí mezi masožravce. Delfíni plavou rychlostí asi 26 km/h, ale byla už naměřena i rychlost 64 km/h.
 

Delfínovec ganžskýNázvy ve světě

Anglicky: Ganges River Dolphin

Foto: http://ianimal.ru/

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.

27.01.2016, 20:36
Nu a tady máme právě delfínovce čínského (baiji).