Aguti Azarův

Dasyprocta azarae

Výskyt: Jižní Amerika
Velikost: 50 cm bez ocasu
Hmotnost: 2,3-3,2 kg
Březost: 104-120 dnů
Počet mláďat: 1-3 ks
Délka života: Kolem 18 let
velikost písma:  A A A
15.12.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     999 zobrazení     1 komentář

Velké robustní tělo je světle a tmavohnědě kropenaté, spodní strana bývá žlutavá. Krátké nohy jsou nápadné tím, že na předních je pět prstů, zatímco na zadních jen tři. Aguti Azarův má velké vystouplé oči a pohyblivé nozdry a pysky. Poděšen vydává štěkavý zvuk a ježí srst, aby se zdál větší.

Aguti Azarův dosahuje délky těla 50 centimetrů, ocasu 2,5 centimetrů, hmotnost se pohybuje mezi 2,3-3,2 kilogramy.

Domovinou tohoto druhu je střední a jižní Brazílie, také východní Paraguay a severovýchodní Argentina; obývá zde tropické lesy, říční břehy a mangrovové porosty.

Samice tohoto druhu rodí po 104 až 120 dnech březosti ve své noře jedno až tři mláďata, která se rodí dobře vyvinutá a matku opouští ve věku dvaceti týdnů. V zajetí se může aguti dožít poměrně vysokého věku, i více jak 18 let.

Aguti Azarův bývá často pronásledován pro své chutné maso, ale hlavně srst, která je v současné době vysoce ceněna. Díky jeho přizpůsobivosti v lokalitách poblíž lidských obydlí se na jeho početnosti zatím neprojevila ani masivní ztráta přirozeného biomu - tropických deštných lesů. V Červeném seznamu IUCN jej nalezneme v kategorii málo dotčených druhů. Aguti Azarův reprezentuje čeleď agutiovitých.
 

Aguti AzarůvNázvy ve světě

Anglicky: Azara's Agouti, Německy: Azara-Aguti, Slovensky: Aguti Azarov

Foto: http://zooinstitutes.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.

22.03.2015, 12:29
skvělé