Paka nížinná

Cuniculus paca

Výskyt: Od jižního Mexika až po východ Jižní Ameriky
Velikost: 60-80 cm bez ocasu
Hmotnost: 5-13 kg
Potrava: Ovoce, listy, pupeny
velikost písma:  A A A
15.12.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1608 zobrazení     0 komentářů

Jeden z největších žijících hlodavců je vynikající plavec a zdržuje se hlavně v bažinách, proto se dříve jmenoval tlamák bahní. Ve dne se paka nížinná skrývá, v noci vychází na pastvu. Je hnědý, rezavý a světle šedý na hřbetě, na každém boku má čtyři pruhy světlých skvrn a spodek bělavý nebo krémový. Ocásek je krátký. Paka je lovena pro maso i ze sportu. Je to jeden z pouhých dvou druhů čeledi pakovitých.

Paka nížinná dosahuje délky těla v rozmezí 60-80 centimetrů, délka ocasu činí 1,5-3,5 centimetrů, hmotnost kolísá v rozmezí mezi 5-13 kilogramy.

Paka nížinná se vyskytuje ve volné přírodě od jižního Mexika až po východ Jižní Ameriky; kde konkrétně obývá tropické lesy, hlavně poblíž vody.

Paka nížinná náleží do řádu hlodavců. Hlodavci (Rodentia) jsou zdaleka nejpočetnější řád z celého stromu savců. Většinou jde o menší živočichy. Jejich charakteristickým rysem je tvar a uspořádání zubů. Přední řezáky jsou přeměněny v hlodáky; špičáky chybí úplně. Hlodáky mají přední stranu pokrytou tvrdou sklovinu a zadní stranu mnohem měkčí zubovinou. Díky většímu obrušování měkčí zadní části si zuby udržují stále ostrou hranu.

Většina hlodavců je býložravá. Jejich největším zástupcem je kapybara.

Paka nížinnáNázvy ve světě

Anglicky: Lowland Paca, Německy: Flachlandpaka, Rumunsky: Paca

Foto: http://zooinstitutes.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.