Orcela tuponosá

Orcaella brevirostris

Výskyt: Asie, Austrálie
Délka těla: 2,1-2,8 m
Hmotnost: 90-150 kg
Březost: 14 měsíců
Počet mláďat: 1 ks
Potrava: Ryby, larvy, hlavonožci
velikost písma:  A A A
15.12.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     734 zobrazení     0 komentářů

Tento říční delfín má kulatou tupou hlavu, vystupující pysky, mohutně vyklenuté čelo a sotva patrný krk. Díky mocnému svalstvu může měnit výraz obličeje. Orcela tuponosá se nazývá též delfín tuponosý a žije v malých hejnech po patnácti jedincích v zabahněných říčních ústích, někdy plave až 1 500 km proti proudu, především v řekách Iravadi a Mekongu.

Délka těla se u dospělých zvířat pohybuje mezi 2,1-2,8 metry, hmotnost kolísá i v závidlosti na pohlaví mezi 90—150 kilogramy.

Orcela tuponosá obývá jihovýchodní Asii a severní Austrálii; kde se vyskytuje v brakické nebo sladké vodě. Byla považována za kriticky ohrožený druh, ale v roce 2009 byla v mangrovových porostech Bangladéše objevena populace čítající odhadem 6000 jedinců

Orcely někdy úmyslně nahánějí hejna ryb do rybářských sítí a dostávají za to od rybářů odměnu.

Orcela náleží do čeledi delfínovití (Delphinidae) jsou čeleď řádu kytovců, třídy savců. Jsou příbuzní s velrybami a sviňuchovitými.

Většina druhů této čeledi se vyskytuje na otevřeném moři, na rozdíl od delfínovcovitých. I když několik druhů, například orcela tuponosá, se zdržuje u pobřeží či v říčních tocích.
Jednotlivé druhy měří od 1,2 metrů k 7 metrům a váží od 40 kilogramů po 4,5 tuny. Většina druhů však váží 50 až 200 kilogramů. Vyskytují se celosvětově, nejčastěji v mělkých mořích. Všechny druhy se řadí mezi masožravce. Delfíni plavou rychlostí asi 26 km/h, ale byla už naměřena i rychlost 64 km/h.
 

Orcela tuponosáNázvy ve světě

Anglicky: Irrawaddy Dolphin

Foto: http://www.cms.int

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.