Kulohlavec Sieboldův

Globicephala macrorhynchus

Výskyt: Tropické a mírné vody světa
Délka těla: 5-7 m
Hmotnost: 1-1,8 t
Počet mláďat: 1 ks
Potrava: Olihně a chobotnice
velikost písma:  A A A
10.06.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     989 zobrazení     0 komentářů

Tito nápadně vyhlížející ozubení kytovci jsou jednotně břidlicově šedí až černí, na krku a hrudi mají výraznou šedou skvrnu ve tvaru kotvy a bílý pruh od oka k hřbetní ploutvi. V moři je prakticky nemožné rozeznat je od příbuzného kulohlavce černého (Globicephala melas), který má delší ploutve. Kulohlavec Sieboldův dává přednost teplejším vodám, ale areály obou druhů se mírně překrývají. Samci jsou většinou dvakrát větší než samice a žijí o 15 let déle. Jejich těla bývají zjizvená následkem soubojů o samice. Kulohlavci jsou velmi společenští, vytvářejí školy o deseti až sto kusech. Živí se hlavně hluboko mořskými olihněmi a chobotnicemi, které loví v noci. Potápějí se přitom až do hloubky 500 m a pod vodou vydrží 15 minut.

Kulohlavec sieboldův dosahuje délky těla 5-7 metrů, hmotnost kolísá mezi 1-1,8 tuny.

Tento kulohlavec obývá celý svět; konkrétně tropické a mírně teplé vody. Tyto kytovce lovci zahánějí na mělčinu a tam je ubíjejí. Není to z hospodářské nutnosti, ale jako součást tradice, která rozhodně neslouží lidem ke cti. Byly zaznamenány i šedesátičlenná hejna. Mládě má při narození 1,4 až 1,9 metrů a váží okolo 60 kilogramů. Byly zaznamenány ponory do několika set metrů.

Kulohlavec SieboldůvNázvy ve světě

Anglicky: Short-finned Pilot Whale

Foto: www.zoochat.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.