Ovce tlustorohá

Ovis canadensis

Výskyt: Jihozápadní Kanada, USA až severní Mexiko
Délka těla: 1,4-1,9 m
Hmotnost: 55-145 kg
Potrava: Tráva, listy
velikost písma:  A A A
16.02.2015     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     482 zobrazení     0 komentářů

Tato proslulá ovce má leskle hnědou srst a nápadně velký světlý obřitek. Pesíky má ovce tlustorohá štětinaté, krátké, šedá zvlněná podsada je v zimě hustší a také světlejší. Samci mají mohutné, do kruhu o průměru až půl metru stočené rohy, které mohou vážit 6 – 15 kilogramů. Samice tohoto druhu mají růžky zahnuté jen mírně, dlouhé jsou nanejvýš 30 centimetrů.

Samice s mláďaty tvoří stáda o asi 10 kusech, kdežto staří samci jsou samotáři a mladí tvoří mládenecké skupiny. V době říje svádějí samci souboje, při nichž se stavějí na zadní a srážejí se hlavami s překvapující silou. Souboje samců mohou trvat dlouhé hodiny, a přesto si zvířata neublíží, protože mají silnou lebeční kost.

V dospělosti dorůstá ovce tlustorohá délky těla 1,4 – 1,9 metru, ocasu 8 nebo 12 centimetrů. Hmotnost se pohybuje mezi 55 až 145 kilogramy.

Domovinou tohoto druhu je jihozápadní Kanada, USA až severní Mexiko, kde obývá horské oblasti. Rovněž byla ovce tlustorohá vysazena ve Španělsku. Mladé ovce tlustorohé se učí znát horské stezky od dospělých. Díky obratným spárkům a dobrému zraku se mohou pohybovat i v obtížném prostředí.

Ovce tlustorohá je ohrožena lovem pro trofej a ničením jejího životního prostředí. Na Aljašce žije příbuzná ovce aljašská (Ovis dalli), na východní Sibiři ovce sněžná (Ovis nivicola).

Ovce tlustoroháNázvy ve světě

Anglicky: Bighorn Sheep, Chorvatsky: Američki muflon, Německy: Dickhornschaf, Rumunsky: Muflon canadian

Foto: http://tolweb.org

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.