Nahur modrý

Pseudois nayaur

Výskyt: Asie
Délka těla: 1,2-1,7 m
Hmotnost: Až 80 kg
Březost: 160 dnů
Počet mláďat: 1-2 ks
Délka života: 12-15 let
velikost písma:  A A A
15.12.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     737 zobrazení     0 komentářů

Nahur modrý je známější spíše pod názvem ovce modrá nebo bharal. Nahur představuje přechodný typ mezi ovcemi a kozami. Samci jsou zbarveni šedomodře s černým pruhem na bocích a na nohou a mají hladké rohy, doširoka obloukovitě zahnuté. Samice tohoto druhu bývají menší a také mají kratší rohy a rovněž postrádají černou kresbu.

Zdržují se v tlupách o pěti až šedesáti jedincích, často i s kozlem, někteří kozli žijí samotářsky nebo v mládeneckých klanech. V době říje bojují o samice. Žijí na travnatých horských planinách a v nebezpečí unikají nahurové na skály.

V dospělosti dorůstá tento druh délky těla v rozmezí 1,2-1,7 metru. Ocasu 15-20 centimetrů. Hmotnost se může vyšplhat až na 80 kilogramů, minimálně váží samice kolem 50 kilogramů.

Domovinou tohoto druhu je východní Asie, také Čína, Kašmír, Nepál a Sikkim, objevuje se v alpinské zóně mezi hranicí lesa sněhu.

Páření probíhá obvykle od října do ledna. Samice je březí asi 160 dní. V období od května do července se rodí mláďata. Samici se obvykle narodí jen jedno mládě, někdy se narodí dvojčata. Mláďata jsou odstavena asi za 6 měsíců. Pohlavně dospělá jsou asi v 18 měsících, ale samci jsou obvykle schopni rozmnožování až kolem sedmi let věku.

V přírodě nahur modrý žije v průměru 12 až 15 let, ale v zajetí se může výjimečně dožít věku až 20 let.
 

Nahur modrýNázvy ve světě

Anglicky: Bharal, Německy: Blauschaf, Polsky: Nachur

Foto: http://dinosaurpalaeo.wordpress.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.