Tahr himalájský

Hemitragus jemlahicus

Výskyt: Asie
Délka těla: 0,9-1,4 m
Hmotnost: 50-100 kg
Březost: 7 měsíců
Počet mláďat: 1-2 ks
Délka života: Okolo 10 let
Potrava: Tráva, listy keřů a stromů
velikost písma:  A A A
15.12.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     813 zobrazení     1 komentář

Tento zvláštní obyvatel hor má huňatou hřívu na krku a pleci, která mu sahá až po kolena, srst na obličeji a na hlavě je naopak neobyčejně krátká. Zploštělé rohy mají samci dlouhé až 40 centimetrů, u samic jsou pak rohy sotva poloviční. Samci tahra se jen zřídka pasou na otevřených plochách, nejvíce vychází za pastvou zvečera, kdežto samice s mláďaty se často zdržují na světlinách.

V době říje se samci vzájemně trkají rohy a zkoušejí jeden druhého shodit dolů ze skály. Jako většina horských savců, i tahr se na jaře stěhuje vzhůru do hor a na podzim pak sestupuje do zalesněných mírnějších oblastí. Když je tento druh ohrožován šelmami, hbitě šplhá na skály a snadno překonává i velmi obtížný terén.

Další druhy žijí v Ománu a Indii a všechny jsou vážně ohroženy. V dospělosti dorůstá tahr himalájský délky těla od 0,9 do 1,4 metru, ocas pak bývá dlouhý dalších 9 až 12 centimetrů. Hmotnost je závislá na pohlaví a pohybuje se mezi 50 až 100 kilogramy.

Ve volné přírodě obývá tahr himalájský, jak již napovídá jeho druhový název, Himaláje od Kašmíru po Sikkim. Obývá především skalnaté a křovinaté stráně v horách v úrovni 2500 – 500 metrů nad mořem. Vysazen byl tahr himalájský rovněž v USA a také v jižní Africe.

Tahr himalájskýNázvy ve světě

Anglicky: Himalayan Tahr, Chorvatsky: Himalajski tar, Německy: Himalaya-Tahr, Rumunsky: Tharul himalaian

Foto: http://www.tahrhunting.co.nz/

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.

09.05.2016, 06:33
tahr je himalajse kde žije