Skunk jižní

Conepatus humboldtii

Výskyt: Jižní Chile a Argentina
Délka těla: 25-37 cm bez ocasu
Hmotnost: 300-800 g
Březost: 9 týdnů
Počet mláďat: 3-7 ks
Délka života: Kolem 7 let
Potrava: Hmyz, drobní živočichové, ovoce
velikost písma:  A A A
24.06.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     688 zobrazení     0 komentářů

Skunk jižní má bílé pruhy probíhající od hlavy po každém boku až na ocas. Srst je černá až hnědočervená, tělo zavalité, hlava malá a ocas velice huňatý. Na nose je široký polštářek, který pomáhá při vyhrabávání kořínků a jiné potravy, zejména hmyzu. V noci skunk slídí po všem jedlém. Jako ostatní skunkové hledá úkryty pod kameny, v křoví a v norách a brání se vystřikováním páchnoucí tekutiny z análních žláz. S ostatními se dorozumívá rozmanitými zvuky včetně cvrčivého vrčení, kvičení a bručení.

V dospělosti dorůstá skunk jižní délky těla v rozmezí 25-37 centimetrů, délka ocasu je 30-57 centimetrů, hmotnost se pohybuje v rozmezí 300-800 gramů.

Domovinou tohoto druhu je jižní Chile a Argentina až po Magalhaesův průliv; obývá křoviny, lesíky a zemědělskou půdu.

Ani ostatní skunkové, ani skunk jižní nepoužívá páchnoucí tekutinu při sporech s jedinci vlastního druhu.

Skunkovití (Mephitidae) jsou jednou z čeledí savců z řádu šelem (Carnivora). Skunkové se vyskytují pouze na americkém kontinentu a obývají různorodá prostředí. Jsou to všežravci s výrazně černobíle zbarvenou srstí. Pod ocasem mají pachové žlázy, sloužící k obraně. Řadí se do šesti existujících rodů a deseti vyhynulých.
 

Skunk jižníNázvy ve světě

Anglicky: Humboldt's Hog-nosed Skunk, Německy: Patagonische Skunk, Slovensky: Skunk patagónsky

Foto: http://ecoregistros.com.ar

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.