Pes pralesní

Speothos venaticus

Výskyt: Střední a Jižní Amerika
Délka: 57-75 cm bez ocasu
Hmotnost: 5-7 kg
Březost: 67 dnů
Počet mláďat: 2-5 ks
Potrava: Drobní obratlovci
velikost písma:  A A A
10.06.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     2785 zobrazení     0 komentářů

Pes pralesní vypadá spíše jako lasice, ale je to pravý pes. Žije v rodinných skupinách po deseti členech. Tento denní lovec pronásleduje na zemi hnízdící ptáky a hlodavce jako jsou aguti na vlastní pěst, kdežto smečka útočí na kořist tak velkou, jako je kapybara, a dokáže ji ulovit i ve vodě. Noc zvířata přespávají v úkrytu nor a samci přinášejí potravu kojícím fenám až do doupěte.

Délka těla se u dospělých psů pohybuje v rozmezí 57-75 centimetrů, délka ocasu 12,5-15 centimetrů, hmotnost kolísá v rozmezí 5-7 kilogramů.

Domovinou tohoto druhu je střední Amerika a sever a střed Jižní Ameriky. Zdržují se v lesích, stepích, ale i u vodních ploch. Přes den psi pralesní odpočívají v různých prohlubních, skulinách nebo norách, např. po pásovcích. Proto je ve volné přírodě skoro nemožné je ve dne spatřit.

Pes pralesní je nejspolečenštější z malých psovitých šelem. Smečka je při lovu dobře organizována a s oblibou zahání zvěř do vody nebo do léčky.

Svá teritoria psi pralesní si označují močí nebo výměškem análních žláz a dobře si toto území střeží. Březost trvá 67 dní, ale samice může zabřeznout několikrát do roka. V jednom vrhu může poté porodit 2-5 mláďat. Po narození se mláďata skrývají v norách, kde se o ně starají oba rodiče do doby, pokud nebudou schopna bezpečnost nor opustit.
 

Pes pralesníNázvy ve světě

Anglicky: Bush Dog, Chorvatsky: Kolumbijski divlji pas, Německy: Waldhund, Rumunsky: Câine de pădure, Slovensky: Pes pralesný

Foto: http://blog.vetjg.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.