Vydra malá

Aonyx cinerea

Výskyt: Malajsie, jihovýchodní Čína
Velikost: 70-96 cm s ocasem
Hmotnost: 1-5 kg
Březost: 60 dnů
Počet mláďat: 1-6 ks
Potrava: Ryby, žáby, krabi, raci, korýši
velikost písma:  A A A
18.04.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     2444 zobrazení     0 komentářů

U vydry malé krátké drápky nepřesahují masité polštářky oploutvených tlapiček; to je u vyder neobvyklé. Stejně neobvyklé je, že nepovažuje za důležitou složku potravy ryby a široké zuby využívá k drcení měkkýšů. Tyto hravé a roztomilé vydry žijí ve dvanáctihlavých skupinách a dorozumívají se navzájem dotyky, pachy a rozmanitými zvuky.

Vydra malá dosahuje délky těla kolem 45 – 61 centimetrů, ocas je dlouhý dalších 25 – 35 centimetrů. Hmotnost se u dospělých jedinců pohybuje kolem 1-5 kilogramů.

Vydra malá obývá Indii, Malajsii a jihovýchodní Čínu; navštěvuje nejčastěji řeky, potoky, estuáry a mořské pobřeží.

Vydra malá je nejmenší druh vydry.

Vydra malá náleží do čeledi lasicovití. Mezi lasicovité patří malé až středně velké druhy šelem. Rozšíření jsou na celém světě kromě Austrálie a Madagaskaru. V naší republice se původně vyskytovalo devět druhů, norek evropský však byl vyhuben. Na některých lokalitách v Čechách a jižní Moravě lze nalézt zdivočelé populace norků amerických uniklé z farem kožešinových zvířat. Lasicovití se vyznačují protáhlým štíhlým tělem, mají kratší nohy, našlapují na celou plochu (ploskochodci) nebo na polovinu chodidla (poloploskochodci).

Vydra maláNázvy ve světě

Anglicky: Oriental Small-clawed Otter, Čínsky: 灵猫科, Chorvatsky: Azijska patuljasta vidra, Maďarsky: Azsiai kiskarmú vidra, Německy: Zwergotter, Polsky: Wydra karlowata, Slovensky: Vydra ázijská

Foto: http://w11.zetaboards.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.