Hyena čabraková

Hyaena brunnea

Výskyt: Jižní Afrika
Délka těla: 1-1,3 m
Hmotnost: 37-47,5 kg
Březost: 84-97 dnů
Počet mláďat: 1-5 ks
Délka života: 13 let
Potrava: Mršiny, ryby
velikost písma:  A A A
22.03.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1976 zobrazení     0 komentářů

Je to typická hyena s mohutnými čelistmi a hrozivými zuby. Toto huňaté, tmavohnědé až černé zvíře se zdržuje spíše v pouštích a polopouštích a dává přednost zdechlinám, které dokáže navětřit až na vzdálenost 14 kilometrů. Po zdechlinách hyena čabraková pátrá i na pobřeží moře v poušti Namib, kde nachází lachtaní mláďata, kdežto v poušti Kalahari loví noháče. Vytváří volné společnosti, jejichž území velmi kolísá, podle nabídky potravy. V době sucha se potulují spíše osamoceně, v době dešťů tvoří malé smečky.

Hyena čabraková dosahuje délky těla 1-1,3 metru, délka ocasu je 19-26 centimetrů, hmotnost kolísá mezi 37-47,5 kilogramy.

Hyena čabraková obývá jižní Afriku na jih od Namibie a jižního Mozambiku; tento druh hyeny dává přednost suchým stepím, pouštím a horám.

Hyeny čabrakové se mohou rozmnožovat celoročně, většina mláďat se však rodí na počátku období dešťů. Březost trvá 84-97 dní, samice rodí ve společném doupěti v teritoriu klanu. Na svět přichází 1 až 5 mláďat, která mohou pít od kterékoliv laktující samice. Maso začínají pojídat ve 12 týdnech, ale odstavena jsou až po roce. Pohlavní dospělost nastupuje ve 2-3 letech. Mladé samice obvykle zůstávají, zatímco samci klan opouštějí. V zajetí se dožívají až 13 let.
 

Hyena čabrakováNázvy ve světě

Anglicky: Brown Hyena, Ázerbájdžánsky: Qonur kaftar, Italsky: Iena bruna, Německy: Schabrackenhyäne, Rumunsky: Hiena brună, Slovensky: Hyena hnedá

Foto: http://dinoanimals.pl

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.