Tuleň leopardí

Hydrurga leptonyx

Výskyt: Antarktida
Délka: 2,5-3,8 m
Hmotnost: 200-450 kg
Počet mláďat: 1 ks
Potrava: Tučňáci
velikost písma:  A A A
02.07.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     3939 zobrazení     0 komentářů

Tuleň leopardí je stříbřitě šedý až tmavošedý s nepravidelnými skvrnami. Pružné tělo je mohutné, hlava připomíná spíš plaza než tuleně, protože nemá čelo a tlama je velmi široká, s hrozivými zuby. Nejširší je v ramenou a celé tělo včetně ploutví je osrstěné. Obyčejně tuleň leopardí plave za pomoci předních ploutví, které mají silné drápy. Je to jediný tuleň, který napadá teplokrevná zvířata. Oblíbenou potravou jsou tučňáci, které loví zpravidla při jejich skocích do vody. Zachytí je pomocí tlamy a drží je až do jejich vyčerpání. Tento způsob lovu uplatňuje hlavně v období, kdy se tučňáci stahují na břeh Antarktidy, aby vyvedli mláďata. Další jejich potravou jsou krunýřovky, ryby, ptáci, mladí tuleni. Je známo několik případů útoků na člověka. V roce 2003 stáhl tuleň leopardí pod vodu britskou bioložku. Po vytažení jejího těla na břeh se už nepodařilo přivést ji zpět k životu. V roce 2006 byl nedaleko vědecké stanice Rothera na konci Petermannova ostrova tuleňem leopardím zabit jeden britský potápěč. Proto je třeba brát tento druh tuleně jako přirozeného predátora.

Tuleň leopardí dosahuje délky těla 2,5-3,8 metru, hmotnost se pohybuje v rozmezí 200-450 kilogramů.

Domovinou tohoto druhu je Antarktida ve vysokých šířkách, zasahuje až k Austrálii a na Nový Zéland; tuleň leopardí se vyskytuje v polárních a přilehlých vodách, na plovoucím ledu i na ostrovech.
 

Tuleň leopardíNázvy ve světě

Anglicky: Leopard Seal, Německy: Seeleopard

Foto: http://calphotos.berkeley.edu

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.