Tuleň Rossův

Ommatophoca rossii

Výskyt: Antarktida
Délka: 1,7-2,5 m
Hmotnost: Do 215 kg
Březost: 9 měsíců
Počet mláďat: 1 ks
Délka života: 20 let
Potrava: Hlavonožci, ryby
velikost písma:  A A A
24.06.2014     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     705 zobrazení     0 komentářů

Tuleň Rossův má velmi krátkou srst, nejkratší z tuleňů, zbarvenou tmavošedě až kaštanově s širokými tmavými pruhy podél těla.

Hlava má mimořádně tupý čenich a širokou lebku. Tento druh je méně společenský než jiní tuleni, zpravidla na plovoucí kře pobývají jenom dvojice matky s mládětem. Nejmenší z arktických tuleňů je také nejvzácnější a nejméně známý.

Tuleň Rossův dosahuje v dospělosti hmotnosti do 215 kilogramů.

Domovinou tohoto druhu je Antarktida, zvláště Husovo moře; tuleň Rossův se vyskytuje na otevřené vodě, podél pobřeží.

Samice vrhne začátkem listopadu na ledě mládě s dlouhou měkkou, nažloutlou srstí. Bývá dlouhé asi 1 m a váží okolo 16 kg, je kojeno 4 až 6 týdnů. Po 15 dnech od vrhu již potomek váží asi 75 kg, což je důsledek velmi tučného mléka bohatého na bílkoviny. Ještě kojená mláďata již dovedou plavat mezi ledovými krami, po odstavení se brzy osamostatní. Samice nato přicházejí do říje a páří se ve vodě. K oplodnění dochází v prosinci, ale vývoj embrya je pozastaven do března. Průměrná doba březosti se uvádí asi 9 měsíců. Doba dospělosti u samic i samců nastává nejpravděpodobněji od 2 do 4 let, dožívají se asi 20 roků.

Vzhledem k odlehlosti a širokému areálu výskytu, kde se navíc na jednotlivých místech nevyskytují ve velkém počtu, nebyli a nejsou tuleni Rossovi lidmi ohrožení.
 

Tuleň RossůvNázvy ve světě

Anglicky: Ross Seal

Foto: http://www.antarctica.gov.au

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.