Slon africký

Loxodonta africana

Výskyt: Subsaharská Afrika
Výška těla: 1,6-4 m
Délka těla: 6-7,5 m
Hmotnost: 2,7-6,3 t
Březost: 20-23 měsíců
Počet mláďat: 1 ks
Potrava: Býložravci
velikost písma:  A A A
02.07.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     4314 zobrazení     0 komentářů

Slon africký je největší suchozemský savec, slon africký, se od slona indického liší způsobem života, prostředím, kde žije, i vlastnostmi. Má obrovské ušní boltce, mnohem větší než jeho asijský příbuzný, a jedinci obou pohlaví mají mohutné, dopředu čnící kly, někdy používané i k dobývání půdy bohaté na minerály jako doplňku potravy. Samec je téměř dvakrát těžší než samice a jeho kly jsou na bázi tlustší. Sloni se pasou 20 hodin denně a zkonzumují množství rostlinstva, přesahující pět procent jejich tělesné váhy. Vyhledávají vodní zdroje, aby se napili, vykoupali a vyváleli v bahně. Stádo slonů dokáže překonávat velké vzdálenosti a během nich odolávat velkým změnám v ekosystému, zejména v době sucha. Také sloni afričtí žijí v matriarchálních stádech. Délka březosti je mezi savci rekordní - průměrně 22 měsíců; vývoj samiček trvá 17-22 měsíců, samečků 20-23 měsíců.

Slon africký dosahuje výšky těla 1,6-4 metry, délka těla je 6-7,5 metru, hmotnost se pohybuje od 2,7-6,3 tun.

Slon africký obývá ve volné přírodě subsaharskou Afriku; konkrétně savany, pouště, tropický les a bažiny u řek a jezer.

Samice jsou říjné 2-6 dní každé dva měsíce a rodí zpravidla jednou za čtyři roky. Mládě se většinou rodí jedno po 22 měsíční březosti, výjimečně se rodí dvojčata. Při porodu samici hlídají její společnice ze stáda, aby ochránily ji i mládě. Slůně měří po porodu jen 85 centimetrů a váží 110 kg. Samice své mládě kojí dva roky. Po uplynutí této doby slůně zůstává u matky, i když ta má již dalšího potomka. Samice se pak stará naráz i o tři různě stará mláďata. Sloni dospívají zhruba v deseti letech, ale do rozmnožování se zapojují až za dalších 5 až 10 let. Když je mládě napadeno, matka jej velmi zuřivě brání.

Dříve se v Africe vyskytovalo na miliony kusů těchto zvířat, ale kvůli neustále se zmenšujícímu biotopu a neustále se zvyšující lidské populaci jsou jejich stavy nižší. Jejich stavy také snižují pytláci. Sloni se často zdržují v Národních parcích, kde by měli být ve větším bezpečí, ale to dnes již neplatí. Ve většině zemí jsou sloni afričtí chráněni zákonem a jejich nezákonný lov by se měl trestat. Ovšem pokud je pytlák zadržen, většinou je velmi rychle propuštěn. I když je tento slon považován za zranitelný druh, jeho stavy se v jednotlivých lokalitách značně liší. Podle IUCN není znám přesný celkový počet jedinců, ale v jedné oblasti na východě Afriky se na ploše 20 000 km² pohybuje okolo 10 000 jedinců, které mohou decimovat okolní floru, zatímco z mnoha míst slon zcela vymizel. V současnosti se ani neví, jestli populace slonů roste nebo klesá, protože jedna sloní generace má až 25 let a obsáhlejší analýza by trvala také tak dlouho, ale na základě pozorování se zdá, že ve většině oblastí počet slonů oproti předchozí generaci klesl.
 

Slon africkýNázvy ve světě

Anglicky: African Bush Elephant, Německy: Afrikanischer Steppenelefant, Ázerbajdžánsky: Afrika savana fili, Chorvatsky: Afrički slon, Rumunsky: Elefant african, Slovensky: Slon africký, Swahilsky: Tembo

Foto: http://www.picstopin.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.